Avramović: Kancelarija za vezu takozvanog Kosova nema diplomatski status

SRNA
Avramović: Kancelarija za vezu takozvanog Kosova nema diplomatski status

BEOGRAD- Ambasador Srbije u Vatikanu Sima Avramović izjavio je večeras da kancelarija za vezu samoproglašenog Kosova pri Vatikanu, čije je otvaranje najavila Priština, ne predstavlja nikakvo ustanovljavanje bilo kakvog diplomatskog statusa, te dodao da je stav Vatikana o statusu Kosova ostao apsolutno nepromijenjen.

Komentarišući izjavu predsjednika privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani o otvaranju "specijalne misije" Kosova pri Vatikanu, on je rekao da se zapravo otvara kancelarija za vezu koja će se baviti tekućim pitanjima i da to nije ništa spektakularno, jer slične kancelarije postoje i u drugim državama koje su odbile da priznaju nezavisnost Kosova, poput Grčke, Rumunije i Slovačke.

"Mi smo imali veoma, veoma ozbiljne razgovore sa najvišim zvaničnicima Vatikana. Sve nam je detaljno obrazloženo i izričito rečeno da ta kancelarija nema diplomatski status, da lice koje će se nalaziti na njenom čelu nije diplomata, da nema diplomatske privilegije, niti diplomatski imunitet", rekao je Avramović za Tanjug.

On je naglasio da stav Vatikana po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ostaje nepromijenjen, što je potvrđeno u brojnim razgovorima.

"Uvažili su koliki broj država u svetu ne priznaje Kosovo. Vatikan kao ozbiljna država tako i postupa. Što se tiče odnosa sa Vatikanom, možemo biti sasvim mirni i produbljivati ih, to je najvažniji posao", rekao je Avramović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana