Atanasković, Petričević: Intenzivirati realizaciju ranije dogovorenih projekata

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - Ministar privrede Srbije Anđelka Atanasković i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević dogovorili su danas u Beogradu da se u narednom periodu intenzivno radi na tome da ranije dogovoreni projekti budu realizovani.

Petričević je naglasio da je razgovarano i o projektima koji su se odnosili na Podrinje i formiranje industrijskih zona, te dodao da će Vlada Republike Srpske na zajedničkoj sjednici, koja je planirana za drugu polovinu maja delegirati određene teme.

"Potrebno je, prije svega, da iskoristimo dobra iskustva koja su (Srbija) imali u prethodnom periodu i, sa druge strane, ono što možemo mi kroz naša zakonska rješenja da primjenimo na privrednike iz Srbije", rekao je Petričević.

On je podsjetio da Zakon o podsticaju Republike Srpske omogućava da Vlada svojom posebnom odlukom može da podrži one privredne subjekte koji investiraju i čije će investicije omogućiti zapošljavanje više od 100 radnika.

"Na neki način željeli smo da upoznamo privrednike ovdje u Srbiji o tim mogućnostima i, sa druge strane, model koji je na neki način najavljen da će svi privrednici koji iz Srbije pokrenu neke investicije u Srpskoj biti podržani i od Vlade Srbije, a, sa druge strane, moći će i da koriste sve benefite koji imaju privrednici u Republici Srpskoj", rekao je Petričević.

On je zahvalio Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću za dosadašnju pomoć koja je upućena prema Srpskoj i generalno na dosadašnjoj saradnji.

Ministar privrede Srbije Anđelka Atanasković rekla je da joj je drago što je danas bila u poziciji da razgovara sa gostima iz bratske Republike Srpske, navodeći da će s ciljem realizacije ranijih dogovora pojedinačni razgovori biti nastavljeni nakon vaskršnjih praznika.

"Ujedno smo pokrenuli mogućnost naše pomoći u obuci, u projektima i infrastrukturnim sistemima, tako da će i to oni iskoristiti kod nas. Mi ćemo pokušati da preko Privredne komore, Razvojne agencije i naših mreža vidimo mogućnost naših firmi koje bi bile zainteresovane da investiraju", rekla je Atanaskovićeva.

Ona je navela da ne bi ograničavala podsticaje na 100 radnika, jer je, kako je rekla nekada možda i to bude prepreka za aktiviranje.

"Tako da je to moj savet da ne bude to ograničenje, već da jednostavno bude poziv da ljudi krenu i verovatno će to više privući naše investitore", rekla je ona.

Atanaskovićeva je naglasila da će Srbija pokušati da i strane investitore usmjeri ka Srpskoj. Današnjem sastanku ministara Srbije i Srpske prisustvovao je i šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana