"Artemis" ponovo u vazduhu: Na meti istočna Srbija

RT Balkan
"Artemis" ponovo u vazduhu: Na meti istočna Srbija

BEOGRAD – Izviđački avion za prikupljanje obavještajnih podataka i presretanje komunikacija CL-650 "Artemis", koji koristi Ratno vazduhoplovstvo Oružanih snaga SAD, danas je ponovo letio oko granica Republike Srbije, i to iznad teritorije Rumunije.

Kako se moglo vidjeti na sajtu "Flajtradar", letjelica je poletjela juče oko 7 sati iz Konstance, odnosno baze "Mihail Kogalničanu". Odatle se uputila prema zapadu i preko Bukurešta stigla do grada Krajova, odakle je počela kružiti na potezu Krajova-Temišvar.

Inače, u pitanju je avion koji se nalazi u vlasništvu kompanije "Leidos difens grup" sa sjedištem u Virdžiniji, koji pomenuta kompanija redovno "iznajmljuje" Oružanim snagama SAD za potrebe njihovih špijunskih misija, konkretno za izviđanje, osmatranje i praćenje aktivnosti Oružanih snaga Republike Srbije.

"Artemis" je opremljen specijalnom opremom – sistemima za prikupljanje podataka putem elektronskih signala (ELINT, Electronic Intelligence) i radarom za bočno osmatranje pomoću kojeg se mogu osmatrati i pratiti pokretni ciljevi na kopnu i moru.

Američka vojska od početka 2024. godine redovno koristi ovu letjelicu za osmatranje naše vojske, a pretpostavlja se da su glavni predmet interesovanja sistemi PVO kineske proizvodnje FK-3 i nedavno predstavljeni HKu-17. Vrijedi podsjetiti da je let ovog aviona posljednji put RT Balkan zabilježio 30. jula, kada je "Artemis" kružio iznad BiH.

Tada se povodom leta američkog aviona oglasio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je izjavio da američki izviđački avioni koji nadlijeću prostor Srpske nemaju ništa zanimljivo za snimiti, osim prirodnih bogatstava, ali da njih neće dobiti.

Ovdje, kaže Dodik, nema nikakvih pokreta, ništa što bi za njih bilo interesantno, osim možda prirodnih bogatstava koja su "pikirali".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana