Arlov upoznao Selakovića o projektima za Kosmet

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov upoznao je ministra spoljnih poslova Srbije Nikolu Selakovića sa projektima ovog odbora vezanim za Kosovo i Metohiju, te dobio obećanje da će ministarstvo kojem je na čelu pomoći njihovu realizaciju.

Iz Odbora je saopšteno da je Arlov na sastanku u Beogradu uručio Selakoviću knjigu “Humano srce Srpske”, šal Republike Srpske i bistu patrijarha Pavla izrađenu u Leposaviću na Kosovu i Metohiji.

Arlov je upoznao Selakovića sa izgradnjom Dnevnog centara “Podrži me - 9.januar” u Kosovskoj Mitrovici za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju, za čiji završetak je potrebno još 45.000 evra, te da povodom toga u Republici Srpskoj traje humanitarna akcija putem broja 1412.

On je podsjetio na veliki projekat, jedinstven u regionu, ovog odbora “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” kojim bi i ove godine, ako to situacija sa virusom korona dozvoli, u junu trebalo oko 650 srpske djece sa Kosova i Metohije doći u 14 lokalnih zajednica Republike Srpske.

“Sa ovim devetim projektom, ako ga realizujemo, sa Kosmeta u Republiku Srpsku u proteklih devet godina došlo bi oko 5.300 djece u pratnji više od 500 prosvjetnih radnika”, istakao je Arlov u saopštenju.

U knjizi “Humano srce Srpske” autora Slavka Basare, koju je Arlov poklonio Selakoviću, sabrana je i dokumentovana sva humanost Odbora i Republike Srpske za Kosovo i Metohiji, a ova knjiga je nastala iz humanosti i služiće humanosti.

U saopštenju Odbora se navodi da je Selaković izrazio oduševljenje i iznenađenje velikim humanim djelima Odbora, kao i velikom požrtvovanošću Arlova za Kosovo i Metohiju.

Selaković je, navodi se u saopštenju, zahvalio Arlovu i Odboru na tome koliko je mnogo urađeno i koliko su Odbor i Republika Srpska posvećeni srpskoj djeci i Srbima na Kosovu i Metohiju.

Osim razgovora o životu Srba na Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj i zabrani ulaska Arlovu na Kosmet, na sastanku je bilo riječi i o rekonstrukciji spomen-kosturnice u Glini na Baniji oštećenoj u snažnom decembarskom zemljotresu.

“Posebno mi je drago što je ministar Selaković obećao da će Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pomoći u rekonstrukciji spomen-kosturnice u Glini za oko 2.000 žrtava pokolja u ovom mjestu 1941. godine”, rekao je Arlov.

Pokretač ove ideje rekonstrukciji spomen-kosturnice oštećene u velikom zemljotresima je Vijeće Srpske nacionalne manjine Glina, uz logističku pomoć Odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana