Arhimandrit Dositej hirotonisan za episkopa Lipljanskog

SRNA
Arhimandrit Dositej hirotonisan za episkopa Lipljanskog

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je u hramu Svetog Save na Vračaru Svetu arhijerejsku liturgiju i svečanim činom hirotonisao arhimandrita Dositeja u čin episkopa lipljanskog, vikara patrijarha srpskog.

Patrijarh Porfirije je rekao u besjedi da je poslušanje Crkvi poslušanje Hristu, a to je istovremeno nešto što izvire iz same svete liturgije.

Episkop Dositej je zahvalio patrijarhu srpskom i svim arhijerejima SPC što su ga izabrali za episkopa i povjerili mu ovu svetu službu.

Govoreći o manastiru Hilandaru, gdje je primio monaški postrig, episkop Dositej je rekao da ta svetinja ukazuje na budućnost srpskog naroda, kojeg opominje da se drži svetosavskog i svetolazarovskog zavjeta.

Arhimandrit Dositej je za episkopa lipljanskog izabran 20. maja na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora u Beogradu.

Rođen je u Ljigu 1971. godine, gdje je 1986. godine završio osnovnu školu, a Vojnu gimnaziju u Beogradu 1990. godine.

Tokom školovanja u Vojnoj gimnaziji često je posjećivao obližnji manastir Vavedenje, gdje je primio osnovna saznanja o monaškom životu.

Školovanje je nastavio na Vojnoj akademiji Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Rajlovcu kod Sarajeva, koja je zbog ratnih dešavanja premještena u Beograd.

Zvanje oficira u činu potporučnika stekao je diplomiranjem na Vojnoj akademiji 1995. godine, kada je započeo oficirsku službu u Kraljevu, a tokom službovanja često je odlazio na bogosluženja u manastir Žiču.

Nakon tri godine oficirske službe stekao je čin poručnika, a ubrzo potom je napustio službovanje u vojsci i 1998. godine odlazi na Svetu Goru, u manastir Hilandar.

Bratstvu manastira Hilandara pristupio je na Nikoljdan 1998. godine u svojstvu iskušenika, a monaški postrig primio je na praznik rođenja Presvete Bogorodice 2000. godine.

Po blagoslovu Sabora staraca manastira Hilandara kao vanredni student započinje studije na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, koje je okončao 2005. godine.

Nakon završenih osnovnih studija, po blagoslovu Sabora staraca, upisao je postdiplomske studije na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog univerziteta u Solunu.

Magistarski rad iz oblasti dogmatskog bogoslovlja na temu "Ime Božje" u ruskoj teologiji 20. vijeka, pisan pod rukovodstvom profesora Hrizostoma Stamulisa, uspješno je odbranio u januaru 2010. godine u Solunu.

Rukopoložen je u čin jerođakona rukom episkopa žičkog Hrizostoma na praznik Sretenja Gospodnjeg u Hilandaru 2009. godine, a rukopoloženje u čin jeromonaha izvršio je episkop valjevski Milutin na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice 2010. godine u Hilandaru.

Po blagoslovu igumana, monah Dositej je zadužen za prijem i rad sa grupama oficira, kadeta Vojne akademije i učenika Vojne gimnazije koji su organizovano dolazili na Hilandar.

Na poziv patrijarha srpskog Irineja, a po blagoslovu igumana manastira Hilandara arhimandrita Metodija, tokom 2010. godine je počeo da se angažuje na ispomoći tadašnjem episkopu vojnom Porfiriju na uvođenju svešteničke službe u Vojsci Srbije.

Poslije potpisivanja sporazuma između SPC i Vojske Srbije i početka njegove primjene, jeromonah Dositej se vratio u manastir Hilandar gdje mu je povjerena obnova zapuštene hilandarske kelije Paterica u Kareji, koju je osnovao i u njoj neko vrijeme živio sam Sveti Sava.

Početkom februara 2019. godine je, po blagoslovu igumana Hilandara i Sabora staraca manastira Hilandara prešao u Eparhiju šumadijsku, gdje je postavljen za nastojatelja manastira Svetog Georgija u selu Ćelije.

U manastiru Svetog Georgija u Ćelijama radi na obnovi manastira i duhovnog života. Od njegovog dolaska u manastir značajno je uvećano manastirsko imanje, riješeno vodosnabdijevanje i sagrađen novi monaški konak. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana