Ana Evstignejeva: Priština ometa osnivanje ZSO i diskriminiše Srbe

Srna
Ana Evstignejeva: Priština ometa osnivanje ZSO i diskriminiše Srbe

NjUJORK - Vlasti u Prištini već devet godina ometaju stvaranje zajednice srpskih opština /ZSO/ i sprovode diskriminaciju usmjerenu ka Srbima i drugim nealbancima, izjavila je zamjenik ambasadora ruske misije pri UN Ana Evstignejeva.

Ona je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji u Njujorku naglasila da Priština time odgađa proces pomirenja, jer je ZSO dizajnirana da ispuni osnovne potrebe Srba na planu bezbjednosti, politike, ekonomije i kulture, uz napomenu da to nije pomenuto ni u izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, niti u izlaganju većine kolega iz Savjeta bezbjednosti.

Evstignejeva je rekla da su Srbi ugroženi bez ZSO, posebno jer su napadi na njih u 2021. godini udvostručeni u odnosu na godinu ranije, a samo od januara do marta ove godine dogodilo se 35 takvih incidentata.

Prema njenim riječima, Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN je međunarodna pravna baza za pronalaženje rješenja za pitanje Kosova.

Ona je pohvalila dostignuća Beograda i Prištine u pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja na osnovu pomenute rezolucije.

Evstignejeva je podsjetila da su u martu obilježene 23 godine od NATO agresije u Srbiji, tokom koje su ubijene hiljade civila, uništene civilne zajednice, pri čemu je korišten osiromašeni uranijum.

Ruski predstavnik podsjetila je da je NATO odabrao terorističku OVK kao saveznika na terenu, uz napomenu da Rusija i dalje prati istrage o zločinima OVK.

“Od 1999. godine nema Srba na jugu Kosova, postoje napori da se Srbi otjeraju iz pokrajine i da se izbriše njihov kulturni i vjerski identitet, kao i prijetnja srpskim crkvama i manastirima, uključujući vjerske objekte pod zaštitom Uneska, kao što su Visoki Dečani, manastir koji ne može da vrati svoju zemlju uprkos odluci takozvanog Ustavnog suda Kosova”, istakla je Evstignejeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana