Amnesti internešenel: Optužnice protiv lidera OVK - nada za žrtve

Srna
Amnesti internešenel: Optužnice protiv lidera OVK - nada za žrtve

BEOGRAD - Istraživač organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel za Balkan Jelena Sesar ocijenila je da potvrda optužica protiv Hašima Tačija i ostalih lidera terorističke OVK daje nadu da pokušaji opstrukcije pravde i istine neće biti tolerisani.

Ona je navela da optužnice daju nadu za hiljade žrtava rata na Kosovu da će se, nakon više od dvije decenije, saznati istina o stravičnim zločinima počinjenim nad njima i njihovim najmilijim.

Sesarova je istakla da optužnice koje je povrdio Specijalni sud u Hagu pokazuju da visoki zvaničnici nisu iznad zakona.

Sesarova je navela da isplivavaju dokazi o zločinima koje je počinilo vođstvo OVK, uključujući kampanju progona Srba, Roma i političkih protivnika među Albancima, objavljeno je na sajtu Amnesti internešenela.

"Neke od optužbi uključuju umiješanost u trgovinu organima, otmimce, loše postupanje prema zatvorenicima i seksualno nasilje", navodi Sesarova.

Ona ukazuje da je to što se čekalo skoro 10 godina da bilo ko od osumnjičenih bude priveden pravdi omogućilo da se stvori atmosfera nekažnjivosti za ratne zločine.

"Ova optužnica daje nadu da nijedan pokušaj opstrukcije pravde, istine i obeštećenja neće biti tolerisan", zaključila je Sesarova.

Bivši politički lider terorističke OVK Hašim Tači i dvojica njegovih nekadašnjih bliskih saradnika Kadri Veselji i Redžep Seljimi prebačeni su avionom u Hag, gdje će suočiti sa optužnicama za ratne zločine koje je protiv njih podigao Specijalni sud za zločine OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana