Amerikanac će da snima film o “žutoj kući”

Srna
Amerikanac će da snima film o “žutoj kući”

BEOGRAD - Film američkog reditelja Pola Kampfa koji se bavi ilegalnom trgovinom ljudskih organa u takozvanoj “žutoj kući” u Albaniji, dobio je finansijsku podršku Filmskog centra Srbije na konkursu za dugometražni igrani film.

Komisija Filmskog centra Srbije, čiju odluku je podržao i Upravni odbor ovog centra, odabrala je projekat kojim će ova bolna tema za srpski narod biti predstavljena na filmu američkog autora i na taj način brojnim gledaocima opisati albanske zločine koji su se dešavali u “žutoj kući”, pišu “Večernje novosti”.

Američki reditelj, scenarista i producent Pol Kampf, koji je radio sa velikim glumačkim imenima, poput Lorensa Fišburna, rekao je u jednom ranijem intervjuu za ovaj list da je film, radnog naslova “Žetva”, zasnovan na romanu Veselina Dželetovića “Srpsko srce Johanovo”.

“Namjeravam da ispričam činjenice o onome što se desilo, ali i da pitam gdje je bio NATO, gdje Rusija, a gdje Amerika dok se to dešavalo. Zašto nismo reagovali?”, rekao je tada Kampf.

U pitanju je istinita priča o bogatom Nijemcu kome je presađeno srce srpske žrtve u “žutoj kući”, a koji poslije transplantacije počinje da sanja nepoznate predjele, ljude i plavookog dječaka, a potom odlazi na Kosovo u potrazi za odgovorima.

Prosječnom Amerikancu priča o Srbiji, odnosno Kosovu i Metohiji, te Albaniji je i nepoznata i komplikovana, ali Kampf smatra da je dobro za film što progovara sa pozicije nekoga sa strane, nekoga bez predrasuda, koga ne mogu optužiti da je pristrasan.

Na istom konkursu za dugometražne filmove, komisija Filmskog centra Srbije finansijski je podržala i nova ostvarenja mladih reditelja Nikole Ljuce i Luke Bursaća, iza kojih su uspješni debitantski filmovi “Vlažnost” i “Afterparti”.

Podršku Filmskog centra dobio je i film Miroslava Lekića, biografska priča o prvoj “Zvezdinoj zvezdi”, fudbaleru Rajku Mitiću, po kojem i najveći stadion u Srbiji nosi ime.

Komisija je novac dodijelila i debitantskom ostvarenju Nedeljka Kovačića “Vera”, zasnovanom na istinitoj priči o Veri Pešić /1919-1944/, špijunki iz Drugog svjetskog rata, koju su neki nazivali i “srpska Mata Hari”.

Osim režije, Kovačić je i napisao scenario za film o mladoj ženi iz Leskovca koja je sa samo 19 godina došla u Beograd i vrlo brzo postala četvorostruki tajni agent.

Ranije je objavljeno da je podršku dobio i film “Dejca Kozare” Lordana Zafranovića, koji obrađuje temu ustaških zločina nad srpskom djecom u Drugom svjetskom ratu.

U Komisiji filmskog centra Srbije bili su Predrag Gaga Antonijević, Igor Bojović, Ivan Karl, Biljana Srbljanović i Jugoslav Pantelić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana