Američka administracija zabrinuta zbog pojačanih tenzija na sjeveru KiM

Tanjug
Američka administracija zabrinuta zbog pojačanih tenzija na sjeveru KiM

VAŠINGTON- Američka administracija dijeli zabrinutost Kongresa zbog pojačanih napetosti na sjeveru Kosova i Metohije, saopštila je Bijela kuća.

-Američki zvaničnici u Vladi, uključujući Bijelu kuću i Stejt department blisko sarađuju sa partnerima iz Evropske unije kako bi pronašli diplomatsko rješenje za nedavne događaje. Od lidera Kosova i Srbije zatražili su deskalaciju, kao i da se ponovo usredsrede na primjenu sporazuma o normalizaciji koji su potpisani tokom godine -, navodi se u odgovoru Bijele kuće na pitanje Glasa Amerike, povodom pisma američkih senatora upućenog predsjedniku SAD Džou Bajdenu.

Iz Bijele kuće dodaju da su jasno ukazali da će normalizacija odnosa, učešće u demokratskim procesima i poštovanje vladavine prava doprinijeti stabilnosti i bezbjednosti na sjeveru Kosova.

Grupa američkih senatora je prethodno u pismu Bajdenu izrazila zabrinutost zbog pogoršanja situacije na sjeveru KiM, ističući da Priština nije odgovorila na napore SAD da deeskaliraju situaciju, zbog čega će, kako je navedeno, Kongres razmotriti dosadašnju podršku Prištini i Beogradu.

Oni su pozvali američkog predsjednika da izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala trenutna kriza i nastavio napredak u primjeni Ohridskog sporazuma, dodavši da podržavaju prijedlog EU koji uključuje “povlačenje preostalih gradonačelnika iz opštinskih zgrada na sjeveru Kosova, obustavu policijskih operacija u blizini opštinskih zgrada, raspisivanje novih opštinskih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o sprovođenju Ohridskog sporazuma, uključujući i Asocijaciju opština sa srpskom većinom na severu Kosova”.

Senatori su istakli da su “zaprepašćeni” nedavnim akcijama koje su preduzele vlade u Beogradu i Prištini, donošenjem provokativnih odluka koje prijete da potkopaju izglede za unapređenje bilateralnih odnosa i normalizaciju situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana