Ambasada Rusije: Kazniti vandale koji su oskrnavili "Vječnu vatru"

Srna
Ambasada Rusije: Kazniti vandale koji su oskrnavili "Vječnu vatru"

BEOGRAD- Ambasada Rusije u Srbiji saopštila je danas da ne isključuje mogućnost da su spomenik "Vječna vatra" na Groblju oslobodiocima Beograda oskrnavili "marginalni otpadici" po spoljnom nalogu, računajući da će na taj način unijeti razdor u bratske odnose srpskog i ruskog naroda.

Iz ruske Ambasade ističu da su duboko potreseni varvarskim skrnavljenjem "Vječne vatre", ocijenivši da je očigledan ciničan pokušaj svrstavanja Srbije u niz evropskih zemalja u kojima su rat protiv spomenika antifašistima i prepisivanje istorije, na veliku žalost, dobili sistemski karakter.

Iz Ambasade su poručili da ne isključuju da su marginalni otpadnici, koji su počinili ovaj plašljiv zločin, djelovali prema spoljnom nalogu, računajući da na taj način unesu razdor u bratske odnose srpskog i ruskog naroda.

"Sigurni smo da to u Srbiji neće proći. Naglašavamo hitnu reakciju na ovaj događaj rukovodstva Srbije, nadležnih državnih organa, vlasti prijestonice, kao i SUBNOR-a", saopšteno je iz Ambasade Rusije u Beogradu.

Iskazano je uvjerenje da će zajedničkim naporima spomenik biti narednih dana u potpunosti obnovljen, a da će vandali biti zasluženo kažnjeni.

U saopštenju je naglašeno da je sveti dug da se poštuje sjećanje na junačke pretke koji su dali svoje živote za oslobođenje svijeta od čovjekomrzilačke ideologije nacizma.

"I dalje namjeravamo da neprekidno branimo antifašističke vrijednosti od bilo kojih nasrtaja i da posvjećujemo prioritetnu pažnju vojnomemorijalnom i istraživačkom radu. Drago nam je da nas u tome svestrano podržava srpska javnost", zaključeno je u saopštenju.

Spomenik "Vječna vatra" na Groblju oslobodiocima Beograda oskrnavili su nepoznati počionioci, ugasivši plamen koji su sredinom mjeseca na svečanoj ceremoniji upalili ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Spomenik su protekle noći nepoznati počinioci polili bojom, a plamen ugasili.

Na spomeniku su ostavili kutiju od boje s natpisom "Oslobodioci? Ne, nikada!", a ispod toga precrtan srp i čekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana