Aleksić: Oštećene glumice imaju "sindrom lažnog sjećanja"

Tanjug
Aleksić: Oštećene glumice imaju "sindrom lažnog sjećanja"

BEOGRAD - Vlasnik škole glume Miroslav Aleksić počeo je danas u Višem sudu u Beogradu da iznosi detaljnu odbranu, odbacujući kao netačne sve navode optužnice za više silovanja i polnih uznemiravanja polaznica njegove škole.

Aleksić je na današnjem suđenju naveo da svih sedam djevojaka prema čijim optužbama mu se sudi imaju "sindrom lažnog sećanja" tvrdeći da su sve u svjedočenjima opisale isti događaj, a što, smatra pokazateljem lažnog sjećanja.

"Milena Radulović je prijavila slučaj tako što je uz prijavu dobrovoljno dala dva dokaza, tačnije izveštaje psihologa i psihijatra i tužilaštvo je to uzelo u obzir. Isti početak iskaza imaju svih sedam devojaka i sve su ćutale do prijave. Neverovatno", naveo je Aleksić.

Napomenuo je da je Milenina sestra ostala u studiju još četiri godine nakon toga što ona tvrdi.

"Zašto se nije borila prvo za svoja prava, a potom i za prava sestre, nego je nakon osam godina zbog priče koju je čula od devojke iz studija odlučila da digne glas", rekao je optuženi.

Takođe je tvrdio da je jedna od djevojaka iz postupka pratila poznatu pjevačicu, a da je Milena Radulović , koja ga je prva prijavila za silovanje, htjela da bude kao američka glumica Šeron Stoun.

Takođe je pomenuo da je polaznik njegove škole glume bio i sin jednog od advokata koji zastupa glumice, Borivoja Borovića. Za Borovićevog sina je rekao da je bio izuzetno rijedak čovjek, talentovan za muziku.

Aleksić je u više navrata tvrdio da ponašanje i karakter djece potiče isključivo iz kuće i odnosa sa roditeljima, nakon čega je uporedio dvije djevojke iz grupe navodeći da imaju istu porodičnu situaciju, ali drugačije poglede na određene stvari.

Potvrdio je navode optužnice da je djecu ukoliko, kako kaže, lupe neku glupost, slao na umivanje i da riječi kao što su "budalesina, glupander i glupačica" nisu bile loše konotacije ili uvredljive.

Takođe je potvrdio navode da nije imao komunikaciju sa roditeljima nego da su se pred časove deca skupljala ispred zgrade u kojoj su se održavali časovi glume i onda su zajedno ulazili u studio.

Istakao je da je optužnica sastavljena "vrlo smelo i neprimereno", poričuhi da je držao "školu glume", već časove glume.

Opisao je prostor u kom su se odrzavali ti časovi, navodeći da tužilaštvo nije izvršilo uvid u prostor.

Tvrdio je da ne postoji mogućnost da se "nešto dešavalo" u tom prostoru, a da stanari susjedne zgrade nisu mogli to da vide, jer je, kako je napomenuo, cijela jedna strana prostora bila u prozorima bez zavjesa.

Više puta je istakao da je bio strog i da je zahtjevao disciplinu i pažnju na časovima, kao i da sa roditeljima djece koja su dolazila kod njega na časove nije imao kontakt i preteranu bliskost.

Osvrćući se na navod optužnice da je on polaznicama škole bio kao otac, Aleksić je rekao da je svih sedam djevojaka, kao i Milena Radulović i Iva Iličić koje su ga prve prijavile, imalo lošu situaciju u kući i probleme sa svojim očevima, o čemu su mu se i povjeravale.

Zbog optužbi protiv njega, koje decidno negira, kaže da bi čovjek koji iskoristi svo to povjerenje, trebalo da bude strijeljan.

"Ako je neko uradio sve ono kako je navedeno u optuznici, to je za streljanje", rekao je pored ostalog Aleksić.

Posebno je naglasio da on nije nastavnik glume, već režiser i da ga djeca nisu zvala nastavniče ili on njih učenici.

Detaljno je osporavao samu optužnnicu, tvrdeći da dokaza za optužbe nema i da iz tog razloga advokati djevojaka - oštećenih glumica, traže da se javnost isključi sa suđenja.

Rekao je i da će se dokazati su neke djevojke mnogo bolje glumice u životu nego u ulogama u filmu, te da ovaj slučaj treba da se nazove "afera Radulović", a ne Aleksić.

Glumice koje su ga prijavile, svjedočiće naknadno kada ih sud pozove, a o prisustvu javnosti tokom njihovog svjedočenja sud će naknadno odlučiti.

Aleksićevo iznošenje odbrane nastaviće se 1. marta.

On je optužen za četiri krivična djela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih djela polnog uznemiravanja, od čega su dva takode kvalifikovana u produženom trajanju.

Njega je prva za seksualno zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, pa i druge djevojke.

Uhapšen je 16. januara prošle godine i do 10. septembra je bio u pritvoru, koji mu je tada zamijenjen kućnim pritvorom uz elekronski nadzor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana