Aleksandar Vučić: Priština da prizna Srpsku listu ili katastrofa

Agencije
Aleksandar Vučić: Priština da prizna Srpsku listu ili katastrofa

BEOGRAD - Mogu i da zabrane Srpsku listu, ali ne mogu da zabrane srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Rekao je ovo juče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom navoda Prištine o zatrovanim kovertama sa glasačkim listićima koje su navodno stigle iz centralne Srbije i otrovale članove CIK, pokušaja pojedinih struktura na Kosmetu da Srpsku listu proglase terorističkom organizacijom ili je Ustavom zabrane djelovanje. Vučić je upozorio međunarodnu zajednicu da ukidanje demokratije ne vodi ničemu.

- Ovo je upozorenje međunarodnoj zajednici, posebno onima kojima je bilo teško da čestitaju Srpskoj listi i moja molba Prištini da se urazumi kako bi izbegli katastrofu jer mora da se znaju ko su predstavnici Srba na KiM - istakao je Vučić.

Rekao je da Albanci pokušavaju da Srpsku listu proglase za terorističku i da dobiju podršku međunarodne zajednice za to.

- To je priča za malu decu, tupava priča koju je neki kreten smislio misleći da može da naudi Srpskoj listi, a naudiće sebi. Oni mogu i da zabrane Srpsku listu, hoće li time da zabrane srpski narod - rekao je Vučić.

Još je naveo da je ovo posljednji poziv Albancima da se urazume i prihvate izborne rezultate.

- Nama nijedan glas nije potreban, da ih poklanjate ne znam kome, ne vredi vam ništa. Ali nemojte da pravite planove unapred i da izmišljate priče kako ste izmišljali devedesetih godina - rekao je Vučić.

Ogranak kosovskih istoričara “Ali Hadri” iz Dečana traži od pravosudnih organa u Prištini da Srpska lista bude proglašena terorističkom organizacijom.
U saopštenju za javnost tog ogranka se kaže da su sa “velikom zabrinutošću primila vest da su 26 zvaničnika Centralne izborne komisije otrovani nakon kontakta sa kovertama koje su povezane sa Republikom Srbijom - prenose prištinski mediji.

Ovaj ogranak istoričara osuđuje ovaj, kako tvrde, “varvarski čin i smatra da trovanje koverti pokazuje koliko su Srbi napredovali u idejama prema Albancima i državi Kosovo”.

Podružnica LHK “Ali Hadri” u Dečanima, traži od kosovskih pravosudnih organa da što prije pokrenu postupke za proglašavanje Srpske liste “protivustavnom i terorističkom”.

Profesor međunarodnog prava Vigan Ćoroli smatra da tužilaštvo Kosova ima dovoljno osnova  da se Srpska lista proglasi neustavnom.

On je u tamošnjim medijima objavio da Priština ima zvaničan izvještaj međunarodnih posmatrača za izbore 6. oktobra, u kojem se jasno kaže da su kosovski Srbi zastrašivani, ucjenjivani i da im je prijećeno kako bi dali svoj glas određenoj političkoj stranci, u ovom slučaju Srpskoj listi.

 

Nezaštićeni listići

Potpredsjednik Srpske liste, Srđan Popović, izjavio je da su glasački listići pristigli iz centralne Srbije nezaštićeni, nakon što su članovi CIK-a iz te srpske partije izbačeni iz prostorije u kojoj se glasovi broje.

- Na mestu gde su brojani glasački listići, nije bilo naših ljudi koji mogu da osiguraju pravilno brojanje. Nigde u svetu ništa slično nije se dogodilo u istoriji izbora. U pitanju je manipulacija i prekrajanje narodne volje. Nekome je u interesu da nametne političke predstavnike koji nemaju podršku srpskog naroda - naglasio je Popović i apelovao na međunarodnu zajednicu da adekvatno reaguje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana