Aleksandar Bocan-Harčenko:Laži o ruskoj pomoći u borbi protiv korone neće poništiti rezultate

Srna
Aleksandar Bocan-Harčenko:Laži o ruskoj pomoći u borbi protiv korone neće poništiti rezultate

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da laži o ruskoj pomoći Srbiji u borbi protiv virusa korona neće poništiti rezultate, te dodao da su cinične i nepoštene ocjene da je Rusija slala u Srbiju vojne stručnjake da bi učvrstila svoju poziciju.

- Pokušaji da se humanitarne akcije prikažu na lažni način i iskrive njihovi ciljevi, neće precrtati njihov realni sadržaj, niti poništiti njihove opipljive rezultate - rekao je ruski ambasador za "Večernje novosti".

Bocan-Harčenko je napomenuo da se vidi sa kakvim oduševljenjem, nadom i zahvalnošću se prima ta ruska pomoć u Srbiji i Italiji.

On je rekao da nijedna molba za pomoć Rusije nije ostala bez odgovora, te da nijedna odluka o slanju ruske pomoći u druge zemlje, među kojima i u Italiju, nije bila politički uslovljena.

Ruski ambasador je naglasio da ponavljanje propagandističkih klišea o geopolitičkom suprotstavljanju samo potvrđuje da to svako tumači po mjeri sopstvene izopačenosti.

Bocan-Harčenko je ocijenio da su mjere srpskih vlasti slične onima u Rusiji i da je na prvom mjestu briga o zdravlju, te ekonomska podrška stanovništvu i očuvanje zaposlenosti.

Ruski ambasador je napomenuo da se na Zapadu često antiustavne djelatnosti ili "državni udari" tumače kao "trijumf demokratije".

Bocan-Harčenko je, komentarišući izjave iz EU da Srbija glorifikacijom pomoći Rusije i Kine rizikuje negativne ocjene u Izvještaju o napretku ka EU, rekao da humanitarna saradnja, manifestacija ljudskosti i solidarnosti ne smiju da se dijele na pravilne i nepravilne.

Kada je riječ o izjavi američkog predsjednika Donalda Trampa da je virus stvoren u laboratoriji u Vuhanu, on kaže da su SAD u više navrata iznosile pretpostavke o "vještačkoj prirodi" virusa korona, što Moskva smatra neodgovornim i nekonstruktivnim.

On smatra da potraga za krivcem ili za "spoljnim neprijateljem" ne doprinosi postizanju cilja da se pronađe odgovarajuća vakcina i lijek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana