Advokat Cvejić: Napadač iz škole ne može krivično da odgovara

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

BEOGRAD - Advokat Aleksandar Cvejić rekao je danas da Kosta K. (13), koji je jutros ubio devet ljudi i ranio šest, nije krivično odgovoran jer nije navršio 14 godina.

On je za Tanjug rekao da dijete nakon davanja izjave u policiji uz prisustvo roditelja može da bude pušteno kući i dodao da prema njemu ne mogu da se preduzmu krivične sankcije, jer nema punih 14 godina. 

Dodaje da dječaka sad ne smiju ni da drže i treba da ga puste kući, jer on dobrovoljno ostaje da da izjavu, ukoliko se majka saglasi, kako bi se utvrdio motiv ovog zločina. 

Kada su u pitanju spekulacije da je osumnjičeni bio pod dejstvom narkotika, Cvejić je rekao da to ne menja ništa u njegovom slučaju, jedino ukoliko bi se našla osoba koja mu je te narkotike dala.

"Prvo ne znam zašto mu je ime bilo objavljeno, to mi uopšte nije jasno trebalo je da bude sakriveno i objavljena je slika, tu je problem u odnosu prema tom detetu, a da ne govorimo o ovoj nesrećenoj pobijenoj deci", rekao je Cvejić.

Cvejić je najavio da će ovakvih događaja biti i dalje, a kako ističe zakazao je obrazovni sistem, porodica i svi ostali u lancu, dok je, kako napominje, najmanje krivo dijete koje je počinilo ovaj nezapamćeni zločin. 

"Svaki pedagog i psiholog će vam to reći, to dete je došlo na kraju njemu je nešto gurnulo te pištolje u ruke, to što je on učen na oružje, ako je učen, je jedan deo problema", kazao je Cvejić.

Otac, kako je rekao advokat, može da odgovara eventualno prekršajno do 150.000 dinara kazna ili do 60 dana zatvora zato što nije oružje držao po propisima. 

"Roditelji ne mogu krivično da odgovaraju za delo koje je počinilo dete, mogu da odgovaraju moralno drugo apsolutno ništa", rekao je on.

U ovom slučaju, kaže Cvejić, možda bi mogao da se umiješa Centar za socijalni rad i da se utvrdi da je dijete možda vaspitno zapušteno u porodici pa da CSR insistira da dijete odlazi u neku ustanovu da se pregleda.  

"Ukoliko je oružje čuvano na način na koji je otac opisao, odnosno u sefu pod šifrom, to je u skladu sa zakonom, a šifru ne sme da daje nikom ako samo on ima dozvolu za nošenje oružja", zaključio je advokat. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana