Zoran Milanović: Imam podršku za formiranje vlade

Agencije
Zoran Milanović: Imam podršku za formiranje vlade

Zagreb - Aktuelni premijer Zoran Milanović juče je na svom "Fejsbuk" profilu objavio da ima "još jednu podršku", koja će mu omogućiti da formira novu vladu.

Milanović je to objavio nekoliko sati pred početak konsultacija kod hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović o izboru mandatara.

Komentarišući odluku Glavnog odbora SDP-a da odbije prijedlog Mosta za učešće u tripartitnoj vladi s HDZ-om, Milanović je naveo da je Glavni odbor SDP-a Hrvatske poslao vrlo jasnu poruku kojom nikoga ne vrijeđa, nikoga ne pokušava da likvidira ni fizički ni politički, nego samo želi da nastavi razgovor o formiranju Hrvatskog sabora.

- To je ponašanje jedne zrele i jake stranke, u ovom trenutku najjače i najzrelije stranke koja želi dati svoj doprinos - napisao je Milanović i dodao da je dobio još jednu podršku za mandatara:

"Dobio sam još jednu podršku za mandatara, za osobu koja će formirati vladu. Ta podrška je naravno šira od podrške SDP-a, ona je u ovom trenutku, i to ponavljam cijelo vrijeme, relativno najveća i najjača i to je bilo jasno od same objave izbornih rezultata i to traje."

Predsjednik stranke Bandić Milan 365 nije želio da otkrije koju koaliciju će podržati prilikom formiranja nove vlade, a ratni zločinac i osnivač HDSSB-a Branimir Glavaš rekao je da su njegovu podršku tražili i SDP i HDZ. U subotu je Glavni odbor SDP-a donio odluku da neće prihvatiti uslov Mosta nezavisnih lista da na čelu nove vlade bude nestranački premijer, te da neće prihvatiti uslov u tripartitnoj zajedničkoj vladi, nakon čega su uslijedile razne reakcije HDZ-a.

Iz HDZ-a su, naime, poručili da je SDP antireformski, da Milanović pokušava izvesti puzajući državni udar, kao i da je Milanovićevoj vladi jedino stalo do fotelja i privilegija. Nakon toga na "Fejsbuku" se oglasio generalni sekretar HDZ-a Milijan Brkić, koji je naveo da Milanović laže o pokušajima likvidacije Mosta.

Koalicija okupljena oko SDP-a osvojila je 56 mandata, Domoljubna koalicija 59, a Most 19.

Konsultacije

Treći krug konsultacija o mandataru vlade u kabinetu predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović održan je juče.

Domoljubnu koaliciju na razgovorima je predvodio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a koaliciju Hrvatska raste predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Njih dvojica su za stolom u kabinetu predsjednika sjeli jedan pored drugog. Treći krug konsultacija biće nastavljen danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana