Zoran Damjanovski, gradonačelnik Kumanova, za “Glas Srpske”: Plašim se da nije kraj haosa

Goran Maunaga
Zoran Damjanovski, gradonačelnik Kumanova, za “Glas Srpske”: Plašim se da nije kraj haosa

Hapšenjem pripadnika terorističke grupe u Kumanovu još nije sve završeno. Ponavljanje napada je moguće, ali vjerujem da neće biti dalje eskalacije sukoba.

Rekao je to u intervjuu “Glasu Srpske” gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski.

- Na narušavanje bezbjednosne situacije, pored terorističkog napada, uticalo je i to što se Makedonija mjesecima nalazi u velikoj političkoj krizi zbog odnosa između pozicije i opozicije - kaže Damjanovski.

* GLAS: Oslobodilačka narodna armija prihvatila je odgovornost za teroristički napad na Kumanovo. Imate li informacije bezbjednosnih službi o tome ko zaista stoji iza napada i zna li se da li je ta grupa iz Makedonije ili je došla s Kosova?

DAMJANOVSKI: Za sada ta grupa nema podršku nijedne političke partije iz Makedonije, niti podršku sa Kosova i Albanije. Još ne znamo tačno ko stoji iza nje. Vidjećemo hoće li tu biti neke vrste političke podrške kao što je to bilo 2001. godine. Za sada toga nema, a bez toga ne možemo tačno ni znati koji su motivi i ciljevi te grupe. Ovo je nezgodna situacija jer ne znamo tačno s kim imamo posla, koja je to formacija i kako je organizovana. To pojačava paniku, strah i nepovjerenje u institucije države. Ne dobijamo nikakve podatke od Ministarstva unutrašnjih poslova o motivima napada terorističke grupe koja je napravila opšti haos u gradu. Makedonija se nalazi u velikoj političkoj krizi zbog odnosa između pozicije i opozicije koja traje mjesecima. Ona je, kao i teroristički napad, narušila bezbjednosnu situaciju u Makedoniji.

* GLAS: Kolika je opasnost od ponavljanja sličnih terorističkih akcija?

DAMJANOVSKI: To ne mogu tačno da znam jer ne spada u moj djelokrug posla,  ali informacije koje dobijam od ljudi koji se bave tim procjenama kažu da nije sigurno da je ovo 100 odsto sve završeno. Ako se slične stvari ponove sada vjerujemo da će biti brže spriječene posljedice i da neće biti dalje eskalacije sukoba. Ako je cilj ovoga formiranje velike Albanije, to onda podrazumijeva pomjeranje susjednih granica, granica Kosova i Albanije, odnosno da teroristi imaju podršku vlada Kosova i Albanije kao i malo širu logističku podršku, ali to nije u interesu bezbjednosti, prije svega, evropske zajednice.

* GLAS: Da li su mogle biti spriječene i predupređene katastrofalne posljedice ovog napada?

DAMJANOVSKI: Tu će analizu uraditi MUP, ali sama činjenica da je poginulo osam policajaca, da je život u opasnosti trojice teško ranjenih i da je 37 teško ranjeno, jasno ukazuje da je temeljnija prevencija bila nužna. U tom slučaju ne bi ni došlo do ovoga ili bar ne bi bilo ovoliko žrtava. Tu se otvara pitanje odgovornosti i vidjećemo da li će je i na koji način biti.

Život se vraća

* GLAS: Kakva je situacija u gradu i da li se stanovnici vraćaju u zonu okršaja?

DAMJANOVSKI: Život se postepeno vraća u grad. Počele su da rade škole, obdaništa, socijalne ustanove... Popisujemo porodice koje su iseljene i počinjemo podjelu humanitarne pomoći iz budžeta opštine. Nakon procjene štete od Vlade Makedonije tražićemo subvencije za saniranje posljedica terorističkog napada u kome je uništeno 25 kuća i infrastruktura. Mir polako dolazi, ali u vazduhu još vise napetost i strah od ponavljanja napada. Kumanovo ima etničku strukturu kao Makedonija u malom tako da moramo raditi na jačanju građanskog koncepta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana