Znate li šta radi CIA u Hrvatskoj?

Jutarnji list
Znate li šta radi CIA u Hrvatskoj?

Zagreb - Tajni agenti američke CIA-e već 8 godina koriste hrvatske aerodrome koji im koriste kao predah od opasnih misija na Bliskom istoku, piše Jutarnji list.

Taj dnevnik podsjeća da je prošle sedmice u Split sletilo čak 30 agenata CIA, koji su, kako saznaje taj list, zapravo došli sa neke tajne misije, a Hrvatska im je služila za predah. Jutarnji piše i da su tajni agenti slijeteli avionom Boing 757-200 sa identifikacionim brojem 24452, koji pripada američkom Ministarstvu nacionalne bezbjednosti.

Sagovornik Jutarnjeg navodi i da su aerodromi širom Hrvatske postali veoma „popularni" među agentima CIA, pogotovo kada je izbilo „arapsko proljeće", od kada se zapravo i intenziviraju slijetanja aviona s tajnim agentima.

Najčešće koriščeni aerodromi su postali oni u Splitu, Dubrovniku i Udbini, s kog Amerikanci prebacuju svoje specijalne snage. Takođe, taj vojni aerodrom posebno im pogoduje jer na njega mogu da slijeću veliki američki transportni avioni kao što je Herkules C-130, kao i jer je aerodrom na idealnoj poziciji i sve su operacije dobro skrivene od očiju javnosti.

Jutarnji podsjeća da je Hrvatska jedan od najprivrženijih američkih saveznika u Evropi i da te dvije države imaju dugogodišnju kvalitetnu obavještajnu saradnju, dodajući da je ta zemlja svoje aerodrome i zračni prostor za avione CIA-e otvorila još 2006.

Tada su, u dva navrata, na aerodrom Ćilipi sletjeli avioni koji su učestvovali u američkoj operaciji prevoza osoba osumnjičenih za terorizam. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel tako je naveo da su se 2006. godine letovi povezani s CIA-om dva puta prizemljili na dubrovačkom aerodromu.

A zašto je američkoj tajnoj službi Hrvatska toliko zanimljiva? Jutarnji piše da za to ima nekoliko razloga. Najpre, članica je NATO-a, a geografski je odlično pozicionirana, nedaleko od Amerikancima zanimljivih lokacija na Mediteranu.

Tako je sa aerodroma u Zagrebu CIA slala nekoliko tona oružja pobunjenicima u Siriji. Letovi su se obavljali avionima jordanske kompanije, a u organizaciji tajne službe.

Međutim, osim za prebacivanje svojih agenata, CIA Hrvatsku, odnosno Zagreb, koristi kao svoju špijunsku bazu. U američkoj ambasadi SAD u Buzinu smještena je špijunska baza NSA i CIA, što se navodi i u dokumentima koje je bivši službenik NSA Edvard Snouden. Prema istim spekulacijama, taj centar je smješten na petom spratu na kom nema prozora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana