Zlostavljana pacijentkinja u psihijatrijskoj bolnici

GS
Zlostavljana pacijentkinja u psihijatrijskoj bolnici

KOTOR - Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da je medicinski radnik postupao suprotno zakonu kada je dva puta ošamario pacijentkinju.

Navodno, to nije prvi put da je fizički zlostavlja, a uprava nije ništa preduzela. Bolnica je, uprkos više dopisa i urgencija, odbila da sarađuje sa institucijom ombudsmana i dozvoli uvid u spise predmeta. Slučaj je proslijeđen Ministarstvu zdravlja i tužilaštvu u Kotoru, pišu Vijesti.me.

Medicinski tehničar Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru dva puta je ošamario i više puta fizički zlostavljao pacijentkinju, ali uprava i zaštitnica prava pacijenata u “Dobroti” nisu preduzeli ništa u vezi sa prijavama o mučenju, niti spriječili takva postupanja.

O posljednjem slučaju zlostavljanja pacijentkinje, koji se dogodio krajem decembra, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda obavijestila je medicinska sestra, zaposlena u bolnici. Tim Zaštitnika obišao je instituciju i razgovarao sa direktorom, zaposlenima, pacijentkinjom, ali je izostalo zvanično izjašnjenje bolnice, koja u više navrata tokom prethodnih pet mjeseci toj instituciji nije dozvolila ni uvid u spise predmeta.

Zaštitnik je, navodi se u mišljenju u koje su “Vijesti” imale uvid, zaključio da je postupanje medicinskog tehničara suprotno Zakonu o zaštiti i ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica i da slučaj nije blagovremeno prijavljen, niti interno istražen.

Time je, tvrde, povrijeđeno pravo pacijentkinje na dostojanstvo i fizički i psihički integritet ličnosti iz člana 28 Ustava Crne Gore, odnosno člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana