Zločini u Medačkom džepu - fašizam u najgoroj fazi

Srna
Zločini u Medačkom džepu - fašizam u najgoroj fazi

MEDAK - Zločini počinjeni u "Medačkom džepu" su bili okrutni i imali namjeru etničkog čišćenja i predstavljaju "fašizam u njegovoj najgoroj fazi", izjavio je u Medaku predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić na obilježavanju 30 godina od stradanja srpskih civila civila u Medačkom džepu.

Pusić je rekao da su ratne zločine počinili pripadnici hrvatske Vojske, navodno u ime Hrvatske, te bi zbog toga danas na tom mjestu trebali biti prisutni predstavnici i hrvatske Vlade i Vojske.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da je komemoracija izraz najdubljeg unutrašnjeg hrišćanskog moralnog osjećaja i da su tu danas trebali da budu, ne samo predstavnici žrtava, nego i vlasti i svi oni koji su znali za to mjesto, objavljeno je na "Fejsbuk" stranici Vijeća.

Specijalni izaslanik predsjednika Srbije za pitanja nestalih Veran Matić rekao je da su članovi porodica stradalih podnijeli tužbe sa zahtjevima za nadoknadu štete, te da su one u nekim slučajevima, poput Boje Pjevača, odbačene, a da istraga zvanično još traje.

Matić je rekao da Ustavni sud i Evropski sud za ljudska prava nisu dali pozitivan odgovor žrtvama.

Hrvatska vojska je od iznenadnog napada na srpska podvelebitska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj 9. septembra do povlačenja 17. septembra 1993. godine sistematski pljačkala, palila, rušila kuće, trovala bunare, ubijala i masakrirala zarobljene i ranjene ljude, pobila domaće životinje.

Prema podacima "Veritasa", ubijeno je 88 Srba, od kojih 46 vojnika, šest milicionera i 36 civila, među kojima 17 žena. Sva tri sela sravnjena su sa zemljom po sistemu "spržene zemlje".

Među civilima je 26 ljudi bilo starije od 60 godina, a iza hrvatske vojske nije preostalo živih srpskih ranjenika. Kao nestalo se vodi još 11 ljudi, od kojih su četiri žene.

Tragedija "Medačkog džepa" odvijala se pred očima Unprofora koji ovaj put nije bio samo pasivni posmatrač, već je uzeo i aktivno učešće u pokušaju da preuzme kontrolu nad ovim područjem i spriječi ubijanje što im je i uspjelo nakon trodnevnih borbi sa hrvatskom vojskom i policijom.

Za zločine u akciji "Medačkih džep" osuđen je hrvatski general Mirko Norac i to na šest godina zatvora.

Prvooptuženi Rahim Ademi je oslobođen svih optužbi. Hrvatsko pravosuđe optužilo je još trojicu pripadnika Hrvatske vojske na tri i na pet godina zatvora.

Porodice ubijenih očekivale su da će i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije pokrenuti postupke za zločine počinjene u septembru 1993, ali se to do sada nije desilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana