Zločin bez kazne i poslije 20 godina

Agencije
Zločin bez kazne i poslije 20 godina

Medački Džep - Od akcije hrvatske vojske u Medačkom džepu, kada je ubijeno 88 Srba, među kojima 17 žena danas je navršeno 20 godina.

Hrvatska je nakon toga srpskoj strani predala 52 tijela, dok ranjenih i zarobljenih uopšte nije bilo, što ukazuje da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

U "Veritasu" podsjećaju da je general UNPROFOR-a (pod čijom je zaštitom bilo srpsko stanovništvo) Žan Kot bio zaprepašten onim šta je zatekao poslije osmodnevnih borbi i u izvještaju je napisao da u selima kroz koja je prošao nije našao znake života ni ljudi, niti životinja i da je "razaranje potpuno, sistematsko i namjerno".

Za zločine u srpskim selima Medačkog džepa Haško tužilaštvo podiglo je optužnice protiv hrvatskih generala Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca. Bobetku zbog bolesti optužnica nije ni uručena. Predmet "Ademi-Norac" Haški tribunal je, 2005. godine prebacio u nadležnost hrvatskog pravosuđa. Županijski sud u Zagrebu oslobodio je Ademija svih optužbi. Mirko Norac se nalazi na uslovnoj slobodi nakon što je odslužio dvije trećine jedinstvene kazne od 15 godina koja mu je izrečena za zločine nad Srbima u Gospiću i Medačkom džepu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana