Zemljotres pomjerio Sisak i Petrinju ka istoku

Tanjug
Zemljotres pomjerio Sisak i Petrinju ka istoku

ZAGREB - Snažni zemljotres, koji je prošle sedmice pogodio centralni dio Hrvatske, uzrokovao je pomjeranje Siska prema istoku za 10, a Petrinje između 15 do 20 centimetara.

Zagrebački „Jutarnji list“ piše da je, prema proračunu na osnovu satelitskih snimaka Evropske svemirske agencije, najrazorniji petrinjski potres prouzrokovao pomjeranje tla s amplitudom od čak 70 centimetara.

Najveći pomak, navodi se, zabilježen je u šumskom području okruženom mjestima Slana, Glinska Poljana i Gora.

Na zapadnom dijelu rasjeda tlo se podiglo 40 centimetara, a pokraj grada Petrinje spustilo za 30 centimetara.

- Sisak se pomjerio u puno manjem intenzitetu nego Petrinja. Preliminarno, Sisak se pomjerio 10, a Petrinja između 15 i 20 centimetara - rekao je za Jutarnji list dr Marin Govorčin s Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

Interdisciplinarni tim naučnika i dalje obilazi teren kako bi odgovorio na brojna pitanja, kaže Govorčin i dodaje da zasad nisu otkrili efekt prvog reda kao što je pucanje rasjeda na površini.

- Ako nađemo neke površinske manifestacije pucanja rasjeda, možemo procijeniti gdje je tačno rasjed, kakav je bio pomak po njemu, kao i kolika je dužina rasjeda koji je pukao - kaže seizmolog dr Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Prema juče objavljenom Izvještaju Hrvatskog geodetskog instituta zemljotres u Hrvatskoj se dogodio na rasjedu koji se otprilike pruža u smijeru sjeverozapad-jugoistok i prolazi Pokupljem u blizini Petrinje i Gline.

Taj rasjed je granični između dva vrlo različita tektonska bloka, Dinarida i Panonskog bazena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana