Želio da izvede trik, pa pao sa petog sprata: Objavljen izvještaj o smrti učenika iz Poreča

GS
Želio da izvede trik, pa pao sa petog sprata: Objavljen izvještaj o smrti učenika iz Poreča

Nastavljena je istraga smrti 17-godišnjeg učenika Srednje škole Mate Balote u Poreču koji je poginuo na maturskom putovanju u Pragu, a danas su objavljeni novi detalji tragedije.

Objavljen je službeni izvještaj o tome šta se dogodilo u noći s petka na subotu na 5. spratu noćnog kluba u središtu Praga, a porodicama, učenicima i nastavnicima se pruža psihološka pomoć.

- Uviđajem je policija utvrdila da je riječ o nesrećnom slučaju. Mladić je preskočio ogradu na balkonu uz restoran na petom spratu i najverovatnije je htio da izvede "parkour trik". Rad se o vještini prevladavanja određenih prepreka. Na žalost, kod tog skoka pao je kroz otvoreni prostor - izjavila je ambasadorka Ljiljana Pancirov.

Dodala je da će obdukcija biti vrlo brzo gotova, budući da se radi o nesrećnom slučaju te da će od sutra biti moguće da se organizuje povratak tijela mladića u Hrvatsku.

Učenicima i nastavnicima se pruža psihološka pomoć, uključen je krizni tim, stručnjaci, psiholozi, a poštuju se i slijede posebni protokoli i osnivaju savjetništva.

Prvo se se radi sa učenicima koji su svjedočili tragediji, a potom sa razredom koji je učenik pohađao. Organizuju se i posebni roditeljski sastanci. Sve to se radi kako bi se izbjegle dodatne posledice, piše HRT.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić je rekao kako krizni štab za ovakve situacije u Istarskoj županiji počinje sa psihološkom pomoći koja će, kako kaže, biti potrebna svima.

- Jako je teško bilo šta od toga suzbiti, spriječiti ali definitivno u budućnosti možda treba drugačije sagledati pa možda čak i ukinuti ovakva putovanja - smatra predsjednica Udruženja hrvatskih srednjoškolskih direktora Suzana Hitrec.

Učenici porečke srednje škole koji su bili na školskom izletu u Pragu, tokom kojeg je došlo do tragične pogibije njihovog 17-godišnjeg kolege, šokirani događajem vratili su se u Poreč tokom prošle noći. Pred školom su već bile upaljene svijeće i ostavljene ruže u spomen na stradalog učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana