Zdravko Krivokapić, nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” za "Glas Srpske": Ovi izbori nisu referendum o crkvi

Aleksandar Stojanović
Zdravko Krivokapić, nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” za "Glas Srpske": Ovi izbori nisu referendum o crkvi

Ovi izbori su istorijski, jer se nazire kraj trodecenijske diktature, odnosno slobodoumni građani konačno vide “svjetlo na kraju tunela”.

Ipak, nijesam saglasan sa ocjenom da nastupajući izbori predstavljaju svojevrsni “referendum o Crkvi”. Naša Crkva postoji dvije hiljade godina, preživljavala je u neuporedivo težim situacijama, nadživjela mnoga carstva i nema nikakve sumnje da će nadživjeti i jednu do srži korumpiranu partiju. 

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” nosilac opozicione liste “Za budućnost Crne Gore, profesor Zdravko Krivokapić, komentarišući predstojeće izbore u Crnoj Gori koji će se održati u nedjelju.

- Dalji politički opstanak vlasti ne ugrožava samo ionako posrnulu ekonomiju naše zemlje, nego i održanje mira i stabilnosti i to je jasno svim dobronamjernim građanima - istakao je Krivokapić.

GLAS: Koji će biti prvi potez ukoliko pobijedite?

KRIVOKAPIĆ: Kao što sam isticao i na samom početku predizborne kampanje, moj prvi potez nakon izborne pobjede biće pokretanje inicijative za ukidanje diskriminatorskog “Zakona o slobodi vjeroispovijesti”. Danas svi znaju da aktuelni Zakon predstavlja sredstvo za otimačinu crkvene imovine, diskriminiše i ponižava pravoslavne vjernike. Nažalost, ovakav zakon podstiče i međunacionalne i vjerske tenzije u našoj državi, te je njegovo ukidanje društveni imperativ.

GLAS: Koliko “fantomski” birači, kontrola najvažnijih institucija i državnog aparata od strane DPS-a može uticati na izborni rezultat i kako se boriti protiv izbornih mahinacija?

KRIVOKAPIĆ: Sve to što ste nabrojali je odlučivalo rezultate svih dosadašnjih izbora. Imajući sve to u vidu, postavljalo se pitanje da li je u ranijim situacijama na takvim, unaprijed pokradenim izborima, uopšte i vrijedjelo učestvovati. Međutim, mišljenja sam da se od početka litija sve izmijenilo, da će nevjerovatna masovnost i molitvena energija, uticati na sve aspekte izbornog postupka, a posebno na ishod.

GLAS: Koliko su litije “uzdrmale” biračko tijelo DPS-a?

KRIVOKAPIĆ: Osim toga što su izvele na ulice naših gradova najveći broj ljudi u istoriji Crne Gore, litije su prouzrokovale pravi zemljotres kod tradicionalnog članstva DPS-a. Prema nekim procjenama bar trećina tog članstva je učestvovala na molitvenim hodovima. Siguran sam da će se takav zemljotres u okviru vladajuće partije osjetiti.

GLAS: Premijer Duško Marković je rekao da “prosrpska opozicija planira da proglasi izbornu pobjedu i prije objavljivanja rezultata”. Da li to vidite kao već pripremu određenog scenarija?

KRIVOKAPIĆ: Riječi premijera Markovića prije ukazuju na scenario koji je viđen na mnogim dosadašnjim izborima. Mnogo puta je vlast posezala za inscenacijom “državnih udara” na dosadašnjim izborima. Prvo su bili Bošnjaci, potom Albanci, pa su na red došli Srbi. U tim farsičnim postupcima nikad nije bilo nijednog dokaza za bilo šta, ali su oni ostvarivali efekat za izborni dan.

GLAS: A da li ćete im čestitati ukoliko pobijede?

KRIVOKAPIĆ: Čestitanje pobjede protivniku je uobičajeni postupak u demokratski uređenim državama. Nažalost, naša država nije u toj željenoj grupi, već da je na njenom čelu tri decenije totalitarna vlast. Dakle, da imamo fer uslove i da na taj način protivnik ostvari pobjedu, svakako da bih čestitao.

Srpska i Srbija

GLAS: Kako popraviti odnose Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom?

KRIVOKAPIĆ: Srbija i RS su Crnoj Gori najbliže, ne samo geografski i ekonomski. Mi smo porodica sa jakim istorijskim vezama. Takve prirodne odnose aktuelni crnogorski režim je narušio, dovevši ih na najniže moguće grane. Poboljšanje tih odnosa, u ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu, na zadovoljstvo i korist svih strana biće važan zadatak nove vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana