Zbog pritiska Vatikana povukli se nadbiskupi

Agencije
Zbog pritiska Vatikana povukli se nadbiskupi

Ljubljana - Ljubljanski nadbiskup Anton Stres i mariborski nadbiskup Marjan Turnšek morali su se povući pod pritiskom Vatikana zbog finansijskog skandala u mariborskoj nadbiskupiji.

"Papa Franjo prihvatio je odluku ljubljanskoga i mariborskog nadbiskupa. Obojica su odstupila s dužnosti s obzirom na teško stanje u mariborskoj nadbiskupiji", saopšteno je iz apostolskog nuncija u Sloveniji.

Dvojica nadbiskupa povukli su se zbog finansijskog kolapsa Mariborske nadbiskupije do kojeg je došlo zbog rizičnih odluka u godinama prije krize, posebno 2003. godine, prenose hrvatski mediji.

Velike privredne teškoće mariborskoj nadbiskupiji prouzrokovalo je hazardersko poslovanje finansijskih holdinga "Zvon 1" i "Zvon 2",

Dvije vatikanske komisije pregledale su poslovanje mariborske nadbiskupije i utvrdile da je u poslovanju holdinga povrijeđeno kanonsko pravo koje ne dopušta "poslovno hazardiranje".

Posrnuli holdinzi našli su se u problemima zbog finansijske krize i završili su u stečaju. Povjerioci, među kojima su i banke, potražuju čak 600 miliona evra.

Stres je rekao da nikada nije tvrdio da nije bilo njegove odgovornosti, ali da i on i Turnšek poriču da su glavni krivci.

Stresovo mjesto trebalo bi da preuzme biskup Andrej Glavan iz Novog Mesta, a Mariborsku nadbiskupiju celjski biskup Stanislav Lipovšek, objavio je ljubljanski "Dnevnik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana