Zbog primanja mita uhapšena uprava i radnici “Farmala”, osumnjičeno 350 doktora FOTO/VIDEO

Agencije
Zbog primanja mita uhapšena uprava i radnici “Farmala”, osumnjičeno 350 doktora FOTO/VIDEO

Zagreb - Jutros oko 8 časova u sklopu USKOK-ove akcije “Hipokrat” privedeno je 30 radnika i članova uprave farmaceutske kompanije “Farmal” iz Ludbrega, a očekuje se i privođenje ljekara opšte prakse pod sumnjom za korupciju, prenose agencije.

Među uhapšenima je i predsjednik Uprave “Farmala” Dražen Dedi, koji je pod pratnjom istražitelja doveden u prostorije kompanije.

Istragom je obuhvaćeno više od 500 doktora porodične medicine iz cijele Hrvatske, a krivično će ih biti gonjeno 50-ak.

Radnici Županijskog državnog tužilaštva su ispred “Farmalove” fabrike.

Prema nezvaničnim informacijama, iz “Farmala” su davali mito doktorima opštšte prakse da plasiraju njihove lijekove.

Kompanija “Farmal” navodno je isplaćivala novac na crno u zavisnosti o količini lijekova koju su ljekari prepisali.

“Farmal” je inače dio njemačke farmaceutske kompanije Dermafarm.

Istraga je trajala gotovo tri mjeseca i pokazala je da su stotine doktora porodične medicine širom Hrvatske godinama primali mito kako bi propisivali lijekove kompanije “Farmal”.

Ministar zdravlja Hrvatske Rajko Ostojić u Splitu je komentarisao najnoviju aferu u zdravstvu, vezanu za primanje mita hrvatskih doktora od farmaceutske kompanije “Farmal”.

Potvrdio je kako je zbog toga osumnjičeno 350 doktora, ali nikakve detalje oko slučaja nije htio da iznosi.

Ministar zdravlja Hrvatske Rajko Ostojić na konferenciji za novinare u Splitu istakao je da nikakav oblik korupcije neće tolerisati.

- Ova akcija samo je pokazatelj da ispunjavamo posebno poglavlje u novoj zdravstvenoj strategiji koje se odnosi na borbu protiv korupcije - rekao je Ostojić.

Naglasio je i da ovo nije jedini način borbe protiv korupcije jer je već ukinuo privatni monopol, zaustavio nabavku zastarjele opreme i pokrenuo objedinjenu javnu nabavku i ukazao na razliku u cijeni nabavke potrebnih materijala po bolnicama.

– Čim sam došao u Ministarstvo zdravlja shvatio sam da korupcija u sistemu nije samo na relaciji doktor-pacijent, nego i u njihovom odnosu s farmaceutima, dobavljačima opreme, izvođačima građevinskih radova, a prisutna je i akademska korupcija - proučio je Ostojić.

Dodao da će se protiv korupcije nastaviti borba.

- Jutros me je nazavo glavni državni advokat Mladen Bajić i obavijestio me o akciji nazavnoj paradoksalno “Hipokrat”. Korumpirani pojedinci među doktorima nanose ogromnu štetu većini i ruše povjerenje u zdarsvstveni sistem - dodao je Ostojić.

Ništa konkretno o akciji “Hipokrat” nije htio reći, ističući kako je riječ o predmetu koji vodi USKOK ali je iznio podatak kako je u Hrvatskoj oko 4.500 doktora opšte prakse pa ih je akcijom “Hipokrat” obuhvaćeno gotovo deset posto, što pokzauje koliko je korupcija raširena pojava.

Naglasio je kako svaki evro uložen u borbu protiv korupcije donosi osam evra. 

U ovoj akciji biće privedeno ukupno 350 doktora porodične medicine, a kako bi se spriječilo urušavanje sistema, a pacijentima širom Hrvatske, obezbijedio normalano pružanje usluga, doktori se neće privoditi odjednom, već postepeno.

Zbog vanredne situacije u Ministarstvu zdravlja osnovan je krizni štab koji će pratiti privođenja doktora i pacijentima obezbijediti adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Na parkiralištu pred ulazom kompanije nema automobila, prostorije su u mraku te nema znakova da se u njoj radi kao normalnim radnim danom.

Farmalovi djelatnici sada se nalaze na ispitivanju u policiji, a popodne će biti dovedeni u USKOK.

Navodno će krivični biti prijavljeno 50 doktora porodične medicine iz cijele Hrvatske koji su primili mito za favoriziranje lijekova “Farmala”.

Istraga je trajala gotovo tri mjeseca i pokazala da su stotine doktora porodične medicine širom Hrvatske godinama primali mito kako bi propisivali lijekove tvrtke Farmal i na taj način podizali promet tvrtke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana