Zbog jednog učenika cijeli razred se ispisao iz škole

GS
Foto: Facebook

ZAGREB - Devetogodišnji učenik zbog kojeg se cijeli razred ispisao iz Osnovne škole Miroslav Krleža u Zagrebu ipak se seli u drugu školu, potvrđeno je iz Ministarstva nauka, obrazovanja i mladih.

Održan je sastanak s predstavnicima Gradske kancelarije, Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), direktora i roditelja učenika u vezi s problemima u Osnovnoj školi Miroslav Krleža, na kojem je dogovoreno da će roditelji agresivnog učenika zbog kojeg se cijeli razred ispisao iz škole, zatražiti njegov premještaj u drugu školu.

Rečeno je da će roditelji toga učenika predati zahtjev sutra ujutro, te da je obavljen razgovor s direktorom škole u koju učenik treba preći, saopštili su iz Ministarstva.

Stručna služba škole će sa savjetnicima AZOO pripremiti prelazak i pratiti socijalizaciju učenika u novoj sredini. Gradska kancelarija će izdati sva potrebna rješenja za učenika iz svoje nadležnosti koja su potrebna za nastavak školovanja, istaknuto je.

Advokat roditelja djece koja su se ispisala iz škole, Ana Marija Vegar, osvrnula se na novu odluku o premještanju učenika u drugu školu. Nameće se pitanje zašto do toga nije došlo prije.

"Ako je to što smo pročitali iz medija istina, onda ovo možemo proglasiti ozbiljnim skandalom. Djeca su danas krenula u druge škole, a razreda više nema. Ovo baca pravo svjetlo na sve izjave koje su davane od institucija zadnja dva dana. Rekli su da su napravili sve što je u njihovoj moći, što se pokazalo da nije istina, i rekli su da zakonodavni okvir nije prikladan za rješavanje ovakvih situacija što takođe nije istina", rekla je Vegar za "Jutarnji".

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u ponedjeljak da je zagrebačka osnovna škola trebala agilnije reagovati u vezi s ispisivanjem cijelog razreda zbog agresivnog ponašanja njihova školskog kolege.

"Mislim da je u prvoj stepenici trebalo to puno agilnije i žustrije rješavati na nivou škole, nije se smjelo dogoditi da cijela stvar ode ovoliko daleko koliko je otišla", izjavio je Fuchs.

Dodao je da svaki oblik nekog nasilničkog vršnjačkog ponašanja u školama treba rješavati odmah te da se treba svakako fokusirati na uzroke ponašanje koji najčešće nisu samo unutar škole, no da bi škola, kao i socijalne institucije, kako kaže, tu trebale puno agilnije reagovati.

Za taj slučaj vršnjačkog nasilja javnost je saznala u martu kada je u medijima objavljeno da 15 učenika iz razreda jedne zagrebačke osnovne škole dvije sedmice nije dolazilo na nastavu zbog jednog učenika koji ih zlostavlja i maltretira.

Učeniku je to druga škola nakon što je premješten jer je u prvoj školi drugom učeniku slomio ruku. Direktorica je rekla kako škola radi sve po protokolu, odnosno skladno Zakonu o odgoju i obrazovanju.

Na inicijativu Grada Zagreba, problematični učenik tada je izdvojen iz učionice te je pohađao online nastavu. Bio je smješten u biblioteku i pratio nastavu online na računaru, a uz njega je stalno bio jedan učitelj, prenosi "Tportal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana