Zbog brutalnosti hrvatskih specijalaca, Mafalani dobio spor

Srna
Zbog brutalnosti hrvatskih specijalaca, Mafalani dobio spor

Zagreb - Hrvatska će isplatiti 140 hiljada kuna Amiru Mafalaniju, osuđenom na 16 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubistvu vlasnika "Nacionala"Ive Pukanića, jer su specijalci primijenili prekomjernu silu tokom hapšenja. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, kojem je tužbu podnijela advokat Lidija Horvat, presudio je u Mafalanijevu korist.


Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko 29. oktobra 2008. godine oko šest sati ujutro upali su u Mafalanijev stan i primjenili prekomjernu silu.

Malafani navodi da su ga bacili na pod i udarali po cijelom tijelu, dok je policija tvrdila da se on opirao hapšenju pa je zato došlo do jače intervencije šestorice specijalaca.

Kada su ga udarili po nogama i oborili na pod, Mafalani je, kako stoji u službenom izvještaju, pri padu udario glavom o sto. Iako su mu odmah ponudili ljekarsku pomoć, on je to odbio.

Ali, u tužbi koju je prihvatio Evropski sud, tvrdi se da je Mafalani, vezan i sa povezom preko očiju, odveden na nepoznato mjesto kraj rijeke, gdje je ponovno premlaćen.

Nekoliko puta gurali su mu gavu pod vodu i prisiljavali ga da prizna krivicu za atentat na Pukanića i njegovog kolegu Niku Franjića, te još neka kaznena djela.

Mafalani je ispitivan 24 časa, a nije dobio hranu i vodu. Prvi obrok ponuđen mu je tek u pritvorskoj jedinici.

Iako je Mafalani nakon pritvaranja prijavio "policijsku brutalnost", nije provedena efikasna istraga - smatra Evropski sud.

Tadašnji direktor policije Vladimir Faber ocijenio je da su upotrebljena sredstva prisile bila - zakonita.

U međuvremenu, Mafalani je i na hrvatskom sudu pokrenuo postupak protiv države u kojem takođe traži odštetu zbog premlaćivanja.

Odštetni zahtjev iznosi 225 hiljada kuna, a parnica još traje na Opštinskom građanskom sudu u Zagrebu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana