Završni udarac: Odbijena tužba odbrane Perkovića i Mustača

GS
Završni udarac: Odbijena tužba odbrane Perkovića i Mustača

ZAGREB - Dvojica šefova u tajnim službama bivše Jugoslavije, koji su pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu bili desna ruka u formiranju hrvatskih tajnih službi, i u vrijeme rata u njima obavljali visoke dužnosti, Josip Perković i Zdravko Mustač, nedavno su izgubili i posljednju priliku da ranije izađu iz zatvora, gdje služe kaznu za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Ustavni sud odbio je tužbu advokata Ante Nobila, koji je tvrdio su hrvatski sudovi pogriješili kada su automatski preuzeli odluku njemačkog suda o kazni i njenom izvršenju u Hrvatskoj.

 

- U Hrvatskoj je 1983. godine maksimalna kazna bila 15 godina zatvora. Postojala je još smrtna kazna, za koju je zamjena bio zatvor od 20 godina. Kako smrtne kazne više nema, oni su mogli dobiti najviše 15 godina, jer se u Hrvatskoj primjenjuje zakon koji je bio na snazi u vrijeme izvršenja djela - iznio je Nobilo argumentaciju s kojom je izašao pred Ustavni sud.

 

Ustavne sudije  su ga, međutim, jednoglasno odbile, smatrajući da odluka o preuzimanju izvršenja kazne suda druge države u sebi ne može sadržavati preispitivanje kazne koju je strani sud dosudio.

 

Perković i Mustač osuđeni su u Njemačkoj 2016. na doživotni zatvor zbog organizacije ubistva Đurekovića 1983. godine. Đureković je bio ubijen hicima iz pištolja u improvizovanoj štampariji u blizini Minhena, smještenoj u garaži hrvatskog emigranta Krunoslava Pratesa, koji je bio urednik emigrantskih novina, ali i doušnik jugoslovenske tajne službe.

 

Prates je 2008. osuđen na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubistvu Đurekovića, a na suđenju Pratesu, na površinu su izašla imena Perkovića i Mustača. Njemački Savezni kriminalistički ured 2009. izdao je međunarodni nalog za hapšenje Perkovića i Mustača, ali Hrvatska nije izručivala svoje državljane.

 

Kada su ušli u Evropsku uniju i počeli primjenjivati evropski nalog za hapšenje (EUN), donesen je takozvani leks Perković, prema kojem Perković i Mustač ne bi bili izručeni, ali je pod pritiskom zakon izmijenjen, pa su Perković i Mustač početkom 2014. izručeni Njemačkoj.

 

Nakon pet i po godina, presuda im je postala pravosnažna, pa su 2019. izručeni Hrvatskoj na dalje izdržavanje kazne.

 

Njihov advokat Nobilo, u proljeće prošle godine, predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću podnio je zahtjev za njihovo pomilovanje, ali,  Milanović, ne želeći konzumirati to ovlašćenje, odbio ih je. Presudu njemačkog suda pokušalo se oboriti na Evropskom sudu za ljudska prava, ali tužbe su odbijene.

 

Nobilo kaže kako više nema nijedno pravno sredstvo kojim bi ih mogao pokušati izvući iz zatvora, prenosi Jutarnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana