Završena istraga - lideri Kosova na optuženičkoj klupi?

RTS
Završena istraga - lideri Kosova na optuženičkoj klupi?

Priština - Završena je istraga u vezi sa trgovinom ljudskim organima u koju su umiješani i lideri samoproglašenog Kosova, a rukovodilac ekipe istražilaca Klint Vilijamson uskoro će proslijediti izvještaj Savjetu Evrope, potvrdio je Srni izvor blizak istražiocima EULEX-a.


„U izvještaju će stajati da je prikupljeno dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv nekoliko zonskih komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/, kao i trojice – četvorice iz Glavnog štaba OVK“, tvrdi ovaj izvor, navodeći da će na tom spisku osumnjičenih biti i Sulejman Selimi zvani Sultan.

Prema istom izvoru, istragom je utvrđeno da je u trgovinu organima umiješan i sadašnji predsjednik opštine Srbice - Sami Ljuštaku, koji se nalazi u zatvoru zbog ratnih zločina.

„Izvjesno je da postoje tragovi koji upućuju na odgovornost Ramuša Haradinaja - komandanta zone Dukađin - Metohija, te Fatmira Limaja - komandanta zone Mališevo. U skladu sa komandnom odgovornošću, na optuženičkoj klupi morali bi da se nađu i Hašim Tači - komandant OVK-a i Jakup Krasnići, koji je 1998-99. godine bio generalni sekretar OVK-a“, navodi izvor.

Na odgovornost Tačija i Krasnićija upućuje istraga o zločinima koje je u dva logora na sjeveru Albanije počinio najbliži Tačijev saradnik Sabit Geci - „Big bos“. On je 2011. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih protiv civila u tim logorima.

Geci bi, kako tvrdi Srnin sagovornik, mogao da dobije ulogu zaštićenog svjedoka, jer postoje sumnje da je on izvršilac naloga pretpostavljenih komandanata.

Tragovi vode i do vrlo uticajnih političkih ličnosti iz Albanije, ljekara i tamošnjih bosova mafije, navodi izvor iz EULEX-a.

„Zato Vilijamsonov izvještaj neće biti kompletan, jer istraga nije provedena sveobuhvatno na teritoriji Albanije“, kaže izvor, koji je uvjeren da će uprkos ometanju Vilijamson uspjeti da odbrani izvještaj i podigne optužnicu.

On tvrdi da se na Vilijamsona vrše enormni pritisci da bi sa spiska okrivljenih bio skinut Hašim Tači, ali je sigurno da on mora biti optužen.

Izvor kaže da je dosta tragova uništeno. „Spaljena je komletna dokumentacija UMNIK istražilaca u zgradi UMNIK policije u Peći i dokumentacija u zgradi UMNIK policije u Prištini, ali je znatan dio dokumentacije sačuvan na disketama i proslijeđen EULEX-ovim istražiocima i Vilijamsonu.

Najveći problem u istrazi „Tima Marti“ jeste nedostatak obdukcionih nalaza, jer nisu pronađene lokacije na kojima su pokopani posmrtni ostaci žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana