Predsjednički izbori u Crnoj Gori: Milo Đukanović i Jakov Milatović u drugom krugu

G.S.
Predsjednički izbori u Crnoj Gori: Milo Đukanović i Jakov Milatović u drugom krugu

PODGORRICA - Predsjednički kandidat DPS-a Milo Đukanović i kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović idu u drugi krug predsjednikih izbora u Crni Gori, pokazuju preliminarni podaci Centra za demokratsku tranziciju /CDT/ na osnovu 97,6 odsto obrađenog uzorka.

Prema ovim podacima, Đukanović je osvojio 37,8 odsto glasova, a Jakov Milatović 28,7 odsto.

Na trećem mjestu je kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić sa osvojenih 18,8 odsto glasova, a četvrti kandidat Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić sa 11,2 odsto.

Prema podacima CDT-a, kandidat SDP-a Draginja Vuksanović Stanković osvojila je 3,3 odsto glasova, kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović 1,5 odsto, a influenser Jovan Radulović 0,8 odsto.

Drugi krug izbora će se održati za dvije sedmice, tačnije 2. aprila. 

Đukanović: U prvom krugu ostvarili smo tačno što smo planirali

Milatović: Đukanović 2. aprila ide u političku penziju

Mandić pozvao svoje glasače da u drugom krugu podrže Milatovića

Kandidat Demokratskog fronta za predsjednika Crne Gore Andrija Mandić pozvao je večeras svoje glasače da u drugom krugu podrže kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića.

Mandić je poručio da aktuelni predsjednik Crne Gore i kandidat DPS-a Milo Đukanović mora postati prošlost.

- Velika pobjeda je večeras ostvarena, ta pobjeda će biti krunisana podrškom DF-a Milatoviću u drugom krugu - istakao je Mandić.

 

 Na osnovu 33,5 odsto obrađenih glasova u Crnoj Gori, aktuelni predsjednik Milo Đukanović vodi sa 36,20 u odnosu na protivkandidate Milatovića i Mandića koji imaju 23,90 odnosno 23,40.

Po prvim rezultatima CEMI, na uzorku od 34 odsto obrađenog materijala:

Đukanović ima 36,20 odsto. 

Milatović 23,90 odsto, 

Mandić 23.40 odsto. 

Bečić 11,90 odsto.

Stanković-Vuksanović 2,60 odsto 

Danilović 1,30 odsto.

Radulović 0,70 odsto. 

Predstavnica CEMI Ana Nenezić kazala je da su u pitanju preliminarne procjene a ne nikako konačni rezultati. Ona je kazala da javnost sada ima uvid u prve procjene. 

Prema podacimma CDT izlaznost do 19.00 časova bila je 60,6 odsto, a CEMI je saopštio da je glasalo 60,5 odsto biračkog tijela.

U birački spisak je upisano 542.154 građana s pravom glasa.

Kandidati su bili - aktuelni šef države i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, lider Nove srpske demokratije, kandidata liste Za budućnost Crne Gore, odnosno Demokratskog fronta Andrija Mandić, kandidat Demokrata Alekse Bečića i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Na izborima su učestvovali i kandidati Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i influenser Jovan Jodžir Radulović.

Đukanović je prvi put predsjednički kandidat stranke koja je od 30. avgusta 2020, prvi put od njenog osnivanja, u opoziciji.
Ukoliko na današnjim izborima nijedan kandidat ne dobije više od polovine glasova građana izašlih na izbore, 2. aprila biće održan drugi izborni krug.

U drugom izbornom krugu nadmetaće se dva kandidata koja budu imala najviše dobijenih glasova u prvom krugu.

Mandat predsjednika Crne Gore traje pet godina, a do sada su svi predsjednici bili iz DPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana