Zatraženo podizanje optužnica protiv organizatora ustaškog skupa u Lici

Srna
Zatraženo podizanje optužnica protiv organizatora ustaškog skupa u Lici

Zagreb - Ličko-senjska policija traži podizanje optužnice protiv organizatora skupa u čast ustaškom pukovniku Juri Francetiću u Otočcu, koje tereti da su uzvikom "Za dom spremni" i isticanjem nezakonitih simbola remetili javni red i mir.

Podizanje optužnice predloženo je protiv osamdesetsedmogodišnjeg predsjednika Udruženja Hrvatske akademije nauke i umjetnosti u dijaspori /HAZUD/ Dragana Hazlera zbog uzvika "Za dom spremni", te protiv portparola Udruženja sedamdesetčetvorogodišnjeg Ivana Biondića jer je papirnu kopiju spomen-ploče Francetiću nalijepio na spomenik poginulima u proteklom ratu.


Portparol ličko-senjske policije Maja Brozičević rekla je da je kopija spomen-ploče Francetiću oduzeta kao dokaz u prekršajnom postupku.

Biondić je rekao da je spreman na sankcije iako smatra da ni na kopiji ni na spomen-ploči nema ništa sporno, jer je sadržaj "revidiran", a ustaški pozdrav "Za dom spremni" zamijenjen je porukom "Za istinu spremni", prenose hrvatski mediji.

Ličko-senjska policija juče je organizatorima oduzela dvije spomen-ploče, koje je trebalo da danas budu istaknute u Otočcu kao spomen-obilježje ustaškom zločincu Juri Francetiću.

Ustaški pukovnik Jure Francetić bio je komandant zloglasne "Crne legije", jedinice koja je tokom Drugog svjetskog rata na području NDH počinila stravične zločine nad srpskim narodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana