Zatražena ostavka Gruevskog

Agencije
Zatražena ostavka Gruevskog

Skoplje - Pristalice makedonske opozicije, okupljene u Koaliciji "Savez za budućnost", protestovale su danas na ulicama Skoplja, zahtijevajući od Vlade Nikole Gruevskog da podnese ostavku i da odmah da budu raspisani prijevremeni parlamentani izbori.

Nekoliko hiljada građana namjeravalo je da nakon "marša istine" protestuje ispred sjedišta makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ali su ih u tome spriječile jake policijske snage.

Opozicija smatra da je resor kojim rukovodi ministar Gordana Jankulovska jedan je od najvećih krivaca za događaje 24. decembra prošle godine kada je u Sobranju usvojen budžet za ovu godinu, a policija "zloupotrijebljena za partijske ciljeve VMRO-DPMNE".

Kolona se, umjesto ispred sjedišta MUP-a zaustavila ispred stana premijera Nikole Greuvskog, gdje ga je lider opozicije Branko Crvenkovski pozvao da "izađe na terasu i pozdravi narod koji glasa i da vidi crveni karton".

Politička kriza u Makedoniji počela je krajem prošle godine kada je Sobranje usvajalo budžet, a obezbjeđenju je naređeno da na silu iz zgrade izbaci novinare i opozicione poslanika koji su pokušali da spriječe usvajanje tog akta.

Opozicija je nakon toga, okupljena u Koaliciju „Savez za budućnost", napustila parlament i počela vanistitucionalnu borbu protiv Vlade premijera Gruevskog.

Predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski u međuvrmenu je raspisao redovne lokalne izbore, a opoziciona Koalicija saopštila da neće učestvovati ukoliko se zajedno sa njima ne budu organizovani i prijevremeni parlamentarni fer i demokratski izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana