Zaplijenjeno 3,5 tona cigareta

Agencije
Zaplijenjeno 3,5 tona cigareta

Podgorica - Tri i po tone cigareta namijenjenih crnom tržištu, zaplijenila je italijanska policija, koje su, kako prenose podgorički mediji, švercovane iz Crne Gore.

Kako se navodi, u akciji aeronautičkog odsjeka italijanske finansijske policije uhašeni su u noći između 26. i 27. maja,  Italijani Cosimo Filomeno (43) i Lazaro di Lauro (55) iz Brindizija, koji su gliserima pokušali da prokrijumčare cigarete iz Crne Gore u Italiju.

U potjeri za gliserima sa švercovanim cigaretama iz Crne Gore bili su uključeni policijski helikopteri i brodovi italijanske finansijske policije.

Kako prenosi agencija “Agenparl”, italijanska policija na osnovu operativnih podataka, počela je pratnju glisera u nedjelju veče oko ponoći, na oko devet milja istočno od Brindizija.

Tokom zaustavljanja i pretresa, službenici Aeronautičkog odsjeka finansijske policije iz Barija, na gliseru su pronašli tovare cigareta, koji su, navodno, iz Crne Gore poslati ka Italiji.

Međutim, nije jasno gdje je gliser u Crnoj Gori natovaren cigaretama, o kojim cigaretama je riječ i ko su osobe iz Crne Gore koje su navodno učestvovale u švercu. Šverc cigareta između Crne Gore i Italije preko Jadrana posebno je cvjetao od druge polovine devedesetih godina sve do 2002. godine.

U sudu u Bariju u toku je suđenje grupi crnogorskih državljana osumnjičenih za međunarodni šverc cigareta preko Jadrana u tom periodu.

U Bariju se sudi optuženima Veselinu Baroviću, Branku Vujoševiću, Dušanki Jeknić, Branislavu Mićunoviću i Andriji Draškoviću, a taj proces će trajati godinama.

Tužilac Eugenija Pontasulja početkom godine odustala je od optužbi protiv Stanka Subotića Caneta ocjenjujući da u prikupljenoj dokumentaciji nema dovoljno dokaza, a u maju 2010. godine oslobođen je Miroslav Ivanišević.

DIA

Italijanska Istražna direkcija za borbu protiv mafije o švercu cigareta (DIA), tokom dugogodišnje istrage o švercu cigareta preko Crne Gore u periodu od 1994. do 2002. godine prikupila je obimnu dokumentaciju. Tu se nalaze i transkripti saslušanja brojnih svjedoka i prisluškivani telefonski razgovori između Mila Đukanovića i Dušanke Jeknić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana