Zajednička borba protiv korone i prelazak granica sa ličnom kartom

Srna
Foto: RTRS

Memorandum o razumijevanju i saradnji u borbi protiv kovida 19 između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i međudržavni sporazum između Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnom kartom, potpisani su danas na konferenciji "mali Šengen".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je, osim premijera Albanije Edija Rame i Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, učestvovao putem video-linka na konferenciji "mali Šengen", ocijenio je da će ovi sporazumi približiti tri zemlje politički, ali i donijeti građanima bolji život i produbiti povjerenje.

- Ovo produbljuje povjerenje i dobre odnose između Tirane, Skoplja i Beograda. Vjerujem da ćemo napraviti još veći uspjeh i da će to biti na korist naših građana - dodao je Vučić.

On je istakao da će Srbija podržati i Tiranu i Skoplje na evropskom putu i tražiti od EU da krene u pregovore za punopravno članstvo Albanije i Sjeverne Makedonije u EU.

Vučić je istakao da je srećan i ponosan zbog potpisivanja memoranduma za zajedničku borbu protiv korone, navodeći da će tri zemlje da preduzimaju zajedničke mjere, a njihovi medicinski ekspertski timovi će da sarađuju.

- Biće uspostavljen bolji kontakt između ljekara ne samo iz Beograda, Tirane i Skoplja, nego i iz drugih gradova naših zemalja. Time se stvara dodatna bliskost i povjerenje i na najkonkrentiji način se pomaže našim ljudima. Da pokažemo koliko brinemo o zdravlju, da na najbolji način prođemo kroz ovu krizu - rekao je Vučić.

On je naveo da saradnja na osnovu potpisanog memoranduma znači dobijanje i raspodjelu vakcina, kao i da bolnice u Srbiji u svakom trenutku mogu da prime i albanske i makedonske građane i obrnuto.

- To će donijeti sigurnost svim građanima, jer zdravlje i infekcija ne poznaju nacionalne i državne razlike. Zato je važno da se ne zatvaraju granice, nego da se zajednički borimo protiv pandemije i nastavimo da unapređujemo i našu trgovinsku razmjenu - istakao je Vučić.

On je dodao da su "mali narodi" obično bili pod uticajem raznih sila, te da se ni danas nije mnogo toga promijenilo, ali da narodi Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije treba da pokušaju da očuvaju svoju nezavisnosit i da sami donose svoje odluke.

Vučić je podsjetio da je Međunarodni monetarni fond za Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju predvidio najveću stopu rasta u ovom dijelu Evrope, te da ove zemlje kroz "mali Šengen", odnosno dodatnom saradnjom mogu da olakšaju protok robe, ljudi i kapitala.

On je ocijenio da će, nakon što je potpisan sporazum da građani Srbije i Albanije prelaze granicu samo sa ličnim kartama, biti mnogo više Albanaca u Nišu i Beogradu koji žele da posjete ove gradove, kao i Srba koji žele da posjete Drač, Valonu ili Skoplje i Ohrid.

Vučić je najavio da će u Srbiji biti napravljen poseban tim koji će se baviti ovim pitanjima.

Sastanku su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana