Zagrev: Sukob profašista i protivnika mise za Pavelića

Tanjug
Zagrev: Sukob profašista i protivnika mise za Pavelića

Zagreb - U centru Zagreba došlo je do fizičkog obračuna profašista i pripadnika Inicijative protiv fašizma.

Pripadnici Inicijative protiv fašizma protestovali protiv mise zadušnice organizovane za ustaškog vođu Antu Pavelića.

Ta Inicijativa je uoči mise koja se odrzavala u bazilici Srca Isusova organizovala protest protiv rehabilitacije Pavelićevog lika i djela, prenio je N1.

Uoči početka mise i protesta ispred bazilike, prema riječima Marka Miloševića iz Radničkog fronta, koji je jedan od organzatora protesta, došlo je do fizičkog sukoba grupe antifašista i profašista, samo stotinak metara od mjesta protesta.

''Na nekoliko stotina metara odavde napala nas je grupa od 10-15 fašista i pokušala da dođe do slabijih dijelova naše povorke. Izmjenjene su šake i udarci. Gađali su nas metalnim kantama za smeće. Nisu očekivali organizovaniji otpor. Nakon razmjene udaraca povukli su se glavom bez obzira'', rekao je Milošević.

Ispred bazilike se uoči početka mise okupilo nekoliko desetina antifašista, koji su uzvikivali parole poput ''Ustaše i četnici, zajedno ste bježali'', dok su su im prilikom ulaska u crkvu neki odgovarali nacističkim salutiranjem i uzvicima "Zig hajl" i okupljene demonstrante nazivali Srbima, pjevajući ustaške pjesme.

U bazilici Srca Isusova se već godinama održava misa za Pavelića na dan njegove smrti, a tek posljednjih nekoliko godina građani su počeli da reaguju demonstracijama protiv rehabilitacije njegovog lika i djela i prodaje kalendara i ostalih proizvoda sa ustaškim simbolima, navodi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana