Zagrebačko tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Zlatana Mije Jelića

Srna
Zagrebačko tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Zlatana Mije Jelića

ZAGREB - Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu pokrenulo je istragu protiv generala Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Zlatana Mije Jelića kojeg sumnjiči za ratni zločin protiv bošnjačkih civila na području Mostara.

Zagrebačko tužilaštvo preuzelo je krivični progon protiv Jelića postupajući po zamolnici Suda BiH, javljaju hrvatski mediji.

Iz tužilaštva navode da su donijeli rješenje o provođenju istrage zbog sumnje da je pedesetogodišnji hrvatski državljanin počinio ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo BiH optužilo je 2015. godine Jelića da je učestvovao u organizovanju i provođenju širokog i sistematskog napada protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području opštine Mostar.

Tužioci su 2019. godine predložili Sudu BiH da od hrvatskih pravosudnih tijela zatraži preuzimanje predmeta, jer Jelić od 2012. godine živi u Hrvatskoj i nedostupan je pravosuđu BiH.

Nakon što je godinama živio u anonimnosti, Jelić se ove godine pojavio u Kninu na obilježavanju 25. godina od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije "Oluja".

Tada je od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića primio odlikovanje u ime brigade Specijalne policije HVO-a kojoj je bio ratni komandant.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana