Zagrebačka nadbiskupija: Izbjeglice su opasnost za Evropu

Tanjug
Zagrebačka nadbiskupija: Izbjeglice su opasnost za Evropu

Zagreb: Stavovi izneseni u najnovijem broju "Glasa Koncila", službenog glasila Zagrebačke nadbiskupije, po pitanju izbjeglica u potpunosti odudaraju od Papine politike.

Papa Franjo, naime, javno upozorava da je odbijanje izbjeglica isto kao ratni zločin, dok u uredničkom komentaru "Glasa Koncila" pozdravlja se politika Mađarske i premijera Viktora Orbana, koji svoju državu okružuje ogradama kako bi sprečio dolazak izbjeglica.

Prema mišljenju Ivana Miklenića, glavnog urednika "Glasa Koncila", Mađarska je do sada zbrinula više od 200 hiljada tih ljudi, od kojih je više od 50.000 na stalnoj brizi toj zemlji, a da niko prstom nije maknuo da bi joj stvarno pomogao.

"Umjesto pomoći Mađarska, koja se odgovorno odnosi i prema svojim građanima i relativno odgovorno prema došljacima, dobiva kritike, zgražanja i osuđivanja"."

Kada je riječ o izbjeglicama, Miklenić zaključuje da se uveliko radi o "opasnosti za Evropu", pa piše kako su sve to ljudi prikladni za ostvarivanje ciljeva ideologije globalizma koja ima naum razaranja, ne samo obitelji, nacije, nacionalne države, kulturnoga identiteta, nego i, možda i posebno, monoteističkih svjetskih religija, prije svega hršćanstva u svim njegovim pojavnostima", upozorava glasilo Zagrebačke nadbiskupije.

S druge strane, Papa je ranije pozvao župe u cijeloj Evropi da prime po jednu izbjegličku porodicu, piše zagrebački "Jutarnji list".

Papa je i prošli četvrtak pozvao Amerikance da odbace "neprijateljstvo" prema imigrantima.

Identični stav zauzeli su članovi Institutia et pax, koji su se jasno izjasnili protiv Orbanove politike ocjenivši neprimjerenim i prakse potpunog zatvaranja granica te afirmaciju koncepcija strogog kažnjavanja izbjeglica zbog nedopuštenih prelazaka preko granica".

Inače, papa Franjo je i u subotu u Filadelfiji izrazio snažnu podršku hispanskim i drugim izbjeglicama u toj zemlji, poručivši im da ne budu obeshrabreni zato što su neki istaknuti političari otvoreno protiv njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana