Zagreb: USKOK otkrio pet “krtica”

Agencije
Zagreb: USKOK otkrio pet “krtica”

Zagreb - Pet službenika hrvatskog Policijskog nacionalnog biro za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala završilo je u zatvoru zbog prodaje tajnih podataka mafiji, prenose agencije.

Prvi slučaj zabilježan je prije dva mjeseca kada je uhapšen mladi USKOK-ovac Marko Svalina nakon sto je kćeri tadašnje zamjenice glavnog državog tužioca Višnje Lončar otkrio da joj je otac pod tajnim mjerama u slučaju kupovine ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Prljavi veš “hrvatskog FBI” počeo je izlaziti na vidjelo i to na vrlo ružan način, prenose hravatski mediji i napominju da je već u slučaju

Svaline utvrđeno da su informacije iz tajnih istraga imale veliki značaj.

Otkrivani su podaci iz velikih slučajeva privrednog kriminala, istraga oko Ine, istrage za najmanje tri naručene likvidacije, iznude, međunarodno krijumčarenje kokaina...

Istraga se nastavila i u protekla tri dana a “iza rešetaka” Remetinca završilo je još četvero zagrebačkih USKOK-ovaca - Selma Abadžić, Tomislav Jerkić, Branko Damjanović i Andrea Kužić.

Uhapšeni su, prema informacijama USKOK-a, zajedno sa Svalinom odavali tajne podatke “starom liscu” iz zagrebačkog Odjeljenja za privredni kriminal, Vjekoslavu Drniću, a on ih je dalje prosljeđivao kriminalcima.

Prema svemu sudeći, izgleda da je upravo Drnić, iako nije radio u PN USKOK-u, stvorio cijelu mrežu dojavljivača iz elitne policijske službe i otvorio pitanje:”Kako je to moguće i u tolikim razmjerama u najelitnijoj policijskoj jedinici - šta je trulo?”

Pripadnika PN USKOK u Hrvatskoj ima oko 400 i raspoređeni su u četiri odjeljenja - u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, a svako odjeljenje ima specijalizovane odsjeke za drogu, privredni i organizovani kriminal, obavještajne i analitičke poslove i službu za posebne kriminalističke poslove – sprovođenje tajnog nadzora, praćenja i snimanja.

Rade na “najtajnijim” policijskim zadacima u djelima koja se odnose na korupciju i organizovani kriminal, a zbog složenosti poslova primaju i veću platu od ostalih policajaca.

Predstavljaju elitu hrvatske policije, neku vrstu policijske obavještajne službe unutar kriminalističke policije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana