Zagreb: Upozorenje američkim državljanima zbog protesta

Agencije
Zagreb: Upozorenje američkim državljanima zbog protesta

Zagreb - Američka Ambasada u Zagrebu apelovala je na svoje državljane u Hrvatskoj da sutra izbjegavaju veća okupljanja, jer je moguća eskalacija nasilja s obzirom na najavljene proteste hrvatskih ratnih veterana zbog uvođenja ćiriličnog pisma u službenu upotrebu u Vukovaru, prenose agencije.

- Trebalo bi izbjegavati protest i biti na oprezu u blizini bilo kakvih većih okupljanja. Budite svjesni vašeg okruženja - dodaje se u saopštenju Ambasade SAD.

Američka Ambasada savjetuje državljanima SAD koji putuju ili žive u Hrvatskoj da se registruju kod Ambasade i tako dobiju najnovije informacije o bezbjednosti.

U saopštenju se navodi da će protest biti održan sutra u 12 časova na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, da policija i organizatori očekuju veliki broj učesnika, te da su mogući veći zastoji u saobraćaju u blizini održavanja protesta.

Hrvatski premijer Zoran Milanović ranije je najavio da će natpisi u Vukovaru na ćirilici i srpskom jeziku biti postavljeni poslije drugog kruga lokalnih izbora u junu.

Uprkos protivljenju nekih udruženja ratnih veterana i desničarskih stranaka, Vlada Hrvatske je više puta poručila da država neće odlagati primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji omogućava primjenu dvojezičnosti u Vukovaru.

Prema posljednjem popisu, Srbi čine više od trećine stanovnika Vukovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana