Zagreb: Uhapšen otac napadača, u kući pronađena veća količina oružja

Srna
Zagreb: Uhapšen otac napadača, u kući pronađena veća količina oružja

ZAGREB- Sisačko-moslavačka policija uhapsila je 59-godišnjeg Zdenka Bezuka, oca mladića koji je teško ranio policajca na zagrebačkom Markovom trgu, a potom izavršio samoubistvo, potvrđeno je iz Policijske uprave.

Kako je prenio zagrebački portal Telegram, Danijelov otac je uhapšen nakon što je juče policija obavila pretres na dve lokacije na području Kutine, gde se nalaze nekretnine u Bezukovom vlasništvu.

Bezuk stariji uhapšen je, kako je navela, zbog počinjenog krivičnog djela "nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih stvari".

Za sada nema potvrde da li je 22-godišnji Danijel jučerašnji napad na Markovom trgu izveo očevim ilegalnim oružjem.

Portparolka Policijske uprave Maja Blažević je potvrdila da su prilikom pretresa pronađene dvije puške s optičkim nišanom i prigušivačem i 1.169 komada razne municije.

Upravnik hrvatske policije Nikola Milina izjavio je jutros da je riječ o oružju koje se ne može legalno posjedovati.

Milina je rekao da su kod napadača pronađena dva oružja, dugo kojim je pucao na policajca i po zgradi Vlade, te kratko oružje kojim je počinio samoubistvo.

Prema njegovim riječima, ranjeni 31-godišnji policajac Oskar Fiuri i dalje je na liječenju i njegovo stanje je stabilno.

- Napadač nije do sada evidentiran ni za prekršaj, ni za krivično djelo. Ništa nije ukazivalo na to da bi mogao ovako nešto napraviti - rekao je Milina.

Dan nakon pucnjave zagrebački Markov trg, gdje se nalaze hrvatska Vlada, Sabor i Ustavni sud i jutros je blokiran.

Na Trgu je policija sa službenim psima, kontrolišu se sva vozila koja se kreću ka tom prostoru.

Postavljene blokade onemogućavaju pristup građanima i turistima na Trg, a pristup je dozvoljen samo onima koji rade u vladi ili parlamentu, piše zagrebački portal Indeks.

Motivi jučrašnje pucnjave se utvrduju, a u medijima se nagađa da li je meta možda bio policajac u kojeg je Bezuk pucao ili sama zgrada Vlade.

Za sada je izvjesno da je napadač volio oružje, da je slušao pjesme Marka Perkovića Tompsona, Miroslava Škore i Mate Mirka Kovača.

A u međuvremenu sa njegovog "Fejsbuk" profila nestao je post koji je ukazivao na to da gaji mržnju prema Srbima i da bi ih rado "skidao snajperom", kao i fotografije sa obilježjima HOS-a nastale prije Tompsonovog koncerta u Glini.

Ujak napadača ispričao je da je njegov sestrić nije bio agresivan ni pokvaren i da ima još dva brata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana