Zagreb traži od Beograda 148,5 miliona dolara

Agencije
Zagreb traži od Beograda 148,5 miliona dolara

ZAGREB - Hrvatska traži od Srbije da kompenzuje sredstva koja su se u trenutku raspada SFRJ nalazila na deviznim računima bivše države u inostranstvu.

To je izjavila visoka funkcionerka hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

- Hrvatska će istrajati na tome da se utvrdi kako su ta sredstva nestala i da se na odgovarajući način pronađu mehanizmi kompenzacije od strane one države nasljednice za koju se potvrdi da su ta sredstva protivpravno korišćena - rekla je Metelko-Zgombić.

Ona je to navela poslije sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tijela za kontrolu sprovođenja sukcesije koji je održan u Zagrebu, a na kojem je Hrvatska kao domaćin postavila pitanje tih sredstava kao posebnu tačku dnevnog reda.

Prema hrvatskim medijima u trenutku raspada SFRJ na deviznim računima u mješovitim bankama bivše države u inostranstvu nalazilo 645,55 miliona američkih dolara, koje su prema sporazumu o sukcesiji trebalo da podijele države nasljednice, ali je Srbija potrošila dio novca, pa Hrvatska od nje potražuje 148,5 miliona dolara.

Metelko-Zgombić je rekla da je Srbija bila ta “koja je odobravala skidanje sredstava sa tih računa Narodne banke Jugoslavije u mješovitim bankama u inostranstvu”, pa da se sada to mora “urediti”.

- U ugovoru o sukcesiji koji su potpisale države nasljednice izričito se navodi da je 2001. procijenjeno da je na računima mješovitih banaka SFRJ 645,55 miliona američkih dolara. Naknadno se pokazalo da veliki iznosi nisu na tim računima, Srbija je izašla s podatkom da je ostalo oko 50 miliona dolara - navela je hrvatska funkcionerka, iako se, dodala je, kasnije utvrdilo da ima nešto više sredstava.

Ona je ocijenila da postoji razumijevanje svih država nasljednica, pa tako i Srbije. Za donošenje svake odluke potrebna je saglasnost svih država.
 

Plaćani dugovi

Prema zagrebačkim medijima Hrvatska ima dokaze da se novac SFRJ tokom devedesetih godina koristio za plaćanje inostranih dugova firmi iz Srbije i da je ta država posebno instruisala banke da se ne koristi za druge republike.

Pošto je novac po Sporazumu o sukcesiji trebalo da podijele države nasljednice, tako da Hrvatskoj pripadne 23 odsto, odnosno 148,5 miliona dolara, ta država, kako navodi list, sada u postupku sukcesije novac potražuje od Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana