Zagreb: Sindikalci prijete vladi grčkim scenarijem

Agencije
Zagreb: Sindikalci prijete vladi grčkim scenarijem

Banjaluka - Sindikalne organizacije reagovale su danas na odluku Vlade Hrvatske da prijedlog novog Zakona o radu uputi u zakonodavnu proceduru bez dogovora sa sindikatima, zaprijetivši da će to spriječiti, makar i pod cijenu "grčkog scenarija".

Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatsko udruženje radničkih sindikata i Udrženje radničkih sindikata Hrvatske već su zbog vladinog prijedloga izmjena Zakona o radu izašli iz Ekonomskog-socijalnog savjeta, prekinuli socijalni dijalog sa ministrom rada Mirandom Mrsićem i najavili generalni štrajk.

Sada su u zajedničkom saopštenju Vladi zaprijetili i "grčkim scenarijem" koji će im prirediti hrvatski radnici i građani, prenose hrvatski mediji.

Sindikalci su optužili Mrsića da se nije oglasio o pisanim sindikalnim stavovima o prijedlogu ovog zakona, niti ih je pozvao na dodatne konsultacije, već je uz manipulaciju domaće i evropske javnosti nepromijenjeni tekst zakona uputio u zakonodavnu proceduru.

Sindikati tvrde da novim Zakonom o radu Vlada i Hrvatsko udruženje poslodavaca žele deregulisati i sniziti radnička prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana