Zagreb ne zna šta bi sa izbjeglicama

Tanjug
Zagreb ne zna šta bi sa izbjeglicama

Zagreb - Vrh katoličke crkve u Hrvatskoj podržao je zvanični stav vlade Zorana Milanovića da nema smisla zatvarati granice, a suprotan stav ima predsjednik HDZ Tomislav Karamarko.

"Smatramo neprimjerenim praksu potpunog zatvaranja granica i strogog kažnjavanja izbjeglica zbog ilegalnih prelazaka preko državnih granica. Smatramo da takve mjere, osim što nisu i neće biti efikasne u smislu smanjenja priliva izbjeglica prema Evropi, nisu ni pravedne", navedeno je u poruci hrvatskih biskupa Komisije Hrvatske biskupske konferencije Justicia et paks o izbveglicama.

To je, kako navodi index.hrr, u skladu sa onim što je danas rekao i Milanović.

Crkva, kao i vlada koristi izraz "izbeglička kriza" za razliku od kabineta predsvednice Kolinde Grabar Kitarović kojoj je to "migrantska kriza".

"Oni koji pozivaju na zatvaranje granice trebali bi da objasne šta pod tim podrazumijevaju. Zatvaranje graničnih prelaza nije zatvaranje granica", rekao je Milanović i dodao da slanje vojske nije riješenje, ni zakonski, ni ustavno, ni civilizacijski.

Isti stav ima i general Ante Gotovina koji je uoči sastanka Vijeća za domovinsku bezbjenost poručio da granice ni slučajno ne treba zatvarati.

Potpuno različit stav zastupa šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Jedino riješenje je zatvaranje granice i sadašnji broj izbjeglica u zemlji zbrinuti na dostojanstven način", tvrdi Karamarko koji je pohvalio predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović što je podigla stepen pripravnosti Hrvatske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana