Zagreb ne želi da prizna da je NDH vodila genocidnu politiku prema Srbima

Tanjug
Zagreb ne želi da prizna da je NDH vodila genocidnu politiku prema Srbima

ZAGREB - Izložba o Holokaustu i ustaškim zločinima, u organizaciji Muzeja Holokausta iz Vašingtona i hrvatskih institucija, otkazana je krajem prošle godine, jer je hrvatska strana odbila da se na jednom panou navede da je NDH vodila genocidnu politiku prema Srbima, piše portal portal "Novosti" pozivajući se na više izvora.

Portal navodi da je hrvatska strana, pod upravom Ministarstva kulture, eksplicitno odbacivala svaku mogućnost da se genocid u NDH povezuje sa Srbima, nakon čega Amerikanci nisu željeli da postave izložbu, smatrajući da bi time učestvovali u revizionističkoj politizaciji u režiji hrvatske strane.

"Novosti" su utvrdile da je u kreiranju međunarodnog skandala od prvoga dana učestvovala vlada premijera Andreja Plenkovića, preko Ministarstva kulture, a glavni izvođač je bila direktor Hrvatskog istorijskog muzeja i predsjednik Upravnog odbora Spomen područja Jasenovac Matea Brstilo Rešetar.

"Detalji o nerealizovanoj izložbi pokazuju da je ovaj događaj bio nulta tačka nove hrvatske državne politike da se po svaku cijenu, pa čak i po rizik međunarodne bruke, srpsko stradanje u NDH odvoji od riječi genocid", pišu "Novosti".

Izložba je trebala da bude održana krajem novembra u okviru prošlogodišnjeg hrvatskog predsjedavanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, koji okuplja države i nevladine stručnjake s ciljem edukacije o Holokaustu.

Uz većinu standardnih panoa, koji pokazuju istoriju Holokausta, izložba je koncipirana tako da se u zemljama poput Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske ili Hrvatske doda specifični lokalni kontekst.

Za izradu hrvatskog dodatka angažovani su bili stručnjaci iz Hrvatskog istorijskog muzeja, Spomen područja Jasenovac, a šef je bila Sara Lustig savjetnik hrvatskog premijera za Holokaust.

U prvoj verziji, koju je sredinom septembra 2023. napisala hrvatska strana, opisani su donošenje rasnih zakona protiv Jevreja, rješavanje "jevrejskog pitanja" i kratki presjek sprovođenja Holokausta u NDH, te je navedeno progon Srba bio svojstven samo NDH.

Nakon sugestija američke strane, Hrvati su sredinom oktobra, u novi prijedlog teksta dodali da je "genocidna politika bila usmjerena prema Srbima", ali su potom najavili "nezavisne" stručnjake koji će pregledati cijeli tekst izložbe kako bi pročistili eventualne istoriografske omaške.

Stručnjaci hrvatske strane su krajem oktobra u svojim opservacijama ocijenili spornim postojanje genocidne politike prema Srbima, a jedan od njih je predložio da se pored Srba stave masovna ubistva, državni teror i slični opisi, bez "genocidnih viškova".

Osim toga, suvišnim i nepotrebnim su ocijenili informaciju da je progon Srba bio svojstven za NDH, uz obrazloženje da to nije potrebno naglasiti zato što su i druge kvislinške države imale društvene grupe koje su bile podvrgnute njihovom teroru.

Predoženo je da se napiše da su Srbi bili žrtve progona u tvorevini Ante Pavelića, te su ih odvojili od Jevreja i Roma i srpsko stanovništvo stavili pored "političkih neistomišljenika".

"Novosti" pišu da su američki organizatori izložbe izrazili su navodno zabrinutost ovakvim izmjenama, ističući da je u zadnji tren, ni mjesec dana do izložbe, uneseno niz novih informacija, od kojih neke sadrže istoriografske manjkavosti.

Amerikanci su im ponovili da se izložba treba baviti Holokaustom i lokalnim državnim progonom drugih ciljanih grupa, te nespornim ocijenili uvrštavanje tvrdnje o genocidnim politikama prema Srbima.

Hrvati u naknadnom pregovaranju nisu pristali ni na izmijenjenu rečenicu prema kojoj su genocidne politike i drugi oblici diskriminacije bili usmjereni prema Jevrejima, Romima i Srbima, kao ni na alternativni opis tretmana Srba kao akt genocidnog masovnog ubistva.

Amerikanci su izrazili žaljenje što Hrvati očigledno politizuju izložbu koja bi trebala biti edukativna, dok je hrvatska strana posredno optužila radnice Muzeja Holokausta da insistiraju na lažima.

U raspravu o izložbi šef Upravnog savjeta Spomen područja Jasenovac ubacila je i napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, poručivši da je tokom Hrvatskog predsjedavanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust najvažnije zajednički osuditi ove događaje, umjesto kreiranja kontroverzi koje nikome ne trebaju, te predložila odgađanje izložbe.

"Novosti" navode da je Hrvatska "u tišini na međunarodnom planu izazvala nezapamćeni revizionistički skandal", te izvršila koordinisani udar na Jasenovac, simbol ustaškog genocida nad Srbima.

Portal podsjeća da je ministar kulture Nina Obuljen Koržinek najavila "reviziju" cijele zvanične stranice Javne ustanove Spomen područje Jasenovac i poručila da u Jasenovcu ubuduće treba prenositi znanja o Holokaustu nad Jevrejima, genocidu nad Romima i "masovnim zločinima" nad Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana