Zagreb mijenja imena ulica nazvanih po ustašama

GS
Zagreb mijenja imena ulica nazvanih po ustašama

ZAGREB - U Zagrebu će, čini se, konačno početi promjena naziva ulica nazvanih po pripadnicima ustaške Nezavisne Države Hrvatske, nakon što je prije nekoliko dana u Gradsku skupštinu poslat prijedlog za promjenu imena četiri ulice na području Ivanje Rijeke, koja je dio gradske četvrti Peščenica - Žitnjak.

Prema pisanju "Jutarnjeg lista", riječ je u ulicama Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i nadbiskupa Ivana Šarića. Svjetski jevrejski kongres već je upozoravao da je "jedan od najkonkretnijih i najvidljivijih primjera istorijskog revizionizma u javnom prostoru upravo imenovanje ulica i trgova po pojedincima koji su na različite načine i u različitom kapacitetu bili povezani s ustaškim pokretom i NDH".

Upravo su Svjetski jevrejski kongres, Documenta, poznati istoričari Ivo Goldštajn i Hrvoje Klasić te Erol Šehu zatražili od Savjeta gradske četvrti Peščenice preimenovanje ulica Vladimira Arka, Antuna Bonifačića, Filipa Lukasa i sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića, za koje su naveli da su bili "istaknuti saradnici nacifašističkog, marionetskog i anticivilizacijskog režima NDH".

List piše da je pomalo iznenađujuće da je njihov zahtjev dobio podršku i to različitih političkih opcija. Prvo je 9. februara Vijeće mjesnog odbora Ivanja Rijeka, u kojem većinu čine BM365 i HDZ, poslalo prijedlog Vijeću gradske četvrti Peščenica - Žitnjak. Četiri dana kasnije, podržan je prijedlog o preimenovanju četiri pomenute ulice i to, što je rijetkost u Hrvatskoj - jednoglasno, nezavisno od političke pripadnosti. Sada je, kažu, na potezu gradski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, a na kraju odbornici Gradske skupštine Zagreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana