Zagreb: Ljekari i medicinske sestre najavili štrajk

Agencije, Foto: Jutarnji list
Zagreb: Ljekari i medicinske sestre najavili štrajk

Zagreb - Ljekari i medicinske sestre u Hrvatskoj odlučili su nakon neuspješnih pregovora sa Vladom da u roku od dvije sedmice stupe u štrajk koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, prenose agencije.

Najavljeno je da će oko 70 odsto ukupnog broja ljekara i sestara biti u štrajku, odnosno čak 46.000 zdravstvenih radnika, ali i da će se truditi da pacijenti što manje osjete štrajk.

Predstavnici Hrvatskog ljekarskog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara rekli su nakon današnjeg sastanka da mirenje nije uspjelo, jer je Vlada pokazala licemjerje i nije imala volju za dogovor.

Sindikati su tražili da polazišna tačka za pregovore bude kolektivni ugovor iz novembra 2011, koji je sud u junu proglasio nevažećim, prenose hrvatski mediji.

Hrvatski ministar zdravlja Ranko Ostojić rekao je da su sindikati insistirali na nekim tačkama koje su nazvali sporazumom, a što bi, ustvari, bio novi mini-kolektivni ugovor.

- To ne možemo napraviti, to nije po zakonu. A sporazum o mirenju smo potpisali, prvi i drugi, i da je mirenje danas bilo uspješno i to bismo potpisali, ali, nažalost, moramo reći da nije uspjelo - izjavio je Ostojić nakon sastanka.

Predsjednik Hrvatskog ljekarskog sindikata Ivica Babić rekao je da sindikati zahtijevaju da prestanu pritisci na ljekare koji ne žele da rade prekovremeno, a da im to ne bude plaćeno, te da će o tome obavijestiti Evropsku komisiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana