Kandidat za dekana negira ustaške zločine

Srna
Foto: FHZ

ZAGREB - Zagrebački odbor SDP-a apelovao je da Senat i rukovodstvo Univerziteta u Zagrebu ne podrži izbor Vlatke Vukelić za dekana Fakulteta hrvatskih studija zbog njenih revizionističkih stavova prema NDH i ustaškom pokretu.

Iz te stranke su naveli da je prema dnevnom redu iduće sjednice Senata Univerziteta, zakazane za 18. april, predviđena i potvrda izbora Vukelićeve.

"Alarmantna je činjenica da je Senat najstarijeg i najvažnijeg hrvatskog univerziteta u modernoj Hrvatskoj, članici EU, doveden u situaciju da u godini u kojoj je Hrvatska preuzela presjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, uopšte razmatra kandidaturu Vukelićeve koja je svojim dosadašnjim javnim i naučno neutemeljenim djelovanjem u više navrata iskazala revizionističke stavove u vezi sa zločinačkim karakterom NDH", ističe se u saopštenju.

Iz zagrebačkog SDP-a naveli su i da Vukelićeva javno negira postojanje dječjeg ustaškog logora u Sisku tokom Drugog svjetskog rata, te da je u više navrata svojim javnim istupima iskrivila istorijske činjenice u vezi sa jevrejskim žrtvama u Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata, na što su do sada reagovale i jevrejska i antifašistička udruženja i istaknuti intelektualci.

U saopštenju se dodaje da izjave Vukelićeve nemaju osnova u naučnim činjenicama, da ona redovno iskrivljuje noviju hrvatsku istoriju, mada za to područje nije stručna, kao i da je prošle godine čestitala Dan državnosti Hrvatske na društvenim mrežama fotografišući se ispod ustaške zastave.

Iz zagrebačkog SDP-a poručili su da rukovodstvo i Senat Univerziteta u Zagrebu moraju zauzeti jasan stav da na toj visokoškolskoj ustanovi lica sa revizionističkim stavom ne mogu obavljati bilo koju čelnu funkciju.

SDP u Zagrebu apelovao je i da se dodatno preispita nastavno djelovanje Vukelićeve kao profesora, na Etičkom i Statutarnom odboru Univerziteta u Zagrebu, napominjući da ona na Fakultetu hrvatskih studija drži kolegijum istorija Nezavisne države Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana