Zagreb: Dva vijeka srpske osnovne škole

Agencije
Zagreb: Dva vijeka srpske osnovne škole

Zagreb - Svečanom akademijom u Zagrebu su danas obilježena dva vijeka od osnivanja prve srpske osnovne škole pri zagrebačkoj pravoslavnoj crkvenoj opštini

Takođe je obilježeno i deset godina od osnivanja Srpske pravoslavne opšte gimnazije “Kantakuzina Katarina Branković”.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istakla je na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) da je Hrvatska država ne samo proklamovane, već stvarne tolerancije.

Ona je rekla da će pomagati afirmaciju svih nacionalnih manjina i vjerskih zajednica i dodala da je njegovanje sopstvene tradicije i otvorenosti prema drugim kulturama, važna osnova za izgradnju cjelovitog humanizma.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski, Porfirije naglasio je da hrvatski i srpski narod povezuje hrišćanska vjera i prostor na kojem žive, ali “nismo jednoobrazni i Bogu se ne moramo jednoobrazno moliti”, dodao je mitropolit.

Na svečanosti su bili predstavnici Vlade Hrvatske, Grada Zagreba, izaslanica predsjednika Srbije Jasmina Mitrović Marić, predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj i javne ličnosti.

Uz aktuelnu predsejdnicu Hrvatske, na skupu su bili i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, što je njihovo prvi put da su se zajedno pojavili od februara kada je Grabar-Kitarović preuzela dužnost.

U programu su učestvovali članovi Hora HNK-a u Zagrebu, Hora zagrebačkog Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg, Jora Svetoarhangelskog manastira u Kovilju, učenici Srpske pravoslavne opše gimnazije i dramski umjetnici iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana