Zagreb: Doček za goste – razbijene ćirilične table

Tanjug
Zagreb: Doček za goste – razbijene ćirilične table

Zagreb - Goste SNV u Hrvatskom novinarskom društvu dočekala je na podu instalacija konceptualnog umjetnika Siniše Labrovića - razbijene dvojezične ploče.

"Labrović je danas rad postavio u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, neposredno prije početka prijema Srpskog narodnog vijeća, koji se tradicionalno održava povodom proslave pravoslavnog Božića", navela je za hrvatski TV kanal N1 Tamara Opačić iz SNV-a.

SNV-ove goste je dočekalo 11 razbijenih ploča, na kojima su i latinicom i ćirilicom ispisani rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora.

"Labrović je tako 'razbio' djela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosicć, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića", navodi Opačić u saopštenju.

Uništene ploče po materijalu i dizajnu odgovaraju dvojezičnim tablama s natpisima čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 33 posto stanovništva.

Postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. godine, podsjeća se u saopštenju, izazvalo je protest veterana, koji je uskoro prerastao u protest protiv prava Srba.
Jedna takva ploča složena je u znak zajedništva tokom prijema.

Razbijenu ploču su spojili predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, izaslanik predsjednice i bivši premijer Zoran Milanović, javlja N1.

Orešković: Doći će vrijeme za ćirilicu u Vukovaru

Mandatar za sastav hrvatske vlade Tihomir Orešković čestitao je na prijemu u Srpskom narodnom vijeću Božić svim pravoslavnim vjernicima i poželio sve najbolje u 2016. godini.
Odgovarajući na pitanje o Vukovaru i ćirilici, Orešković je rekao da je uvjeren da će doći vrijeme i za ćirilicu u tom gradu, prenose hrvatski mediji.

"Uvjeren sam da će ćirilica doći do Vukovara. Bio sam u Vukovaru, imao sam priliku da osjetim to, ćirilica će doći, ali u svoje vrijeme. Rane su svježe i vrijeme treba da učini svoje", smatra Orešković.

Orešković je nedavno za "Jutarnji list" rekao da "još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru jer su rane još svježe", što je izazvalo oštru osudu srpskih lidera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana