Zaev: Sjeverna Makedonija traži nezavisnu crkvu

Agencije
Zaev: Sjeverna Makedonija traži nezavisnu crkvu

Skoplje - Sjeverna Makedonija je suverena zemlja i ima pravo na posebnu i nezavisnu crkvu, izjavio je premijer Zoran Zaev.

Govoreći o odnosima Bugarske i Sjeverne Makedonije, Zaev se dotakao i pitanja neriješenog statusa nekanonske Makedonske pravoslavne crkve (MPC).

- Bugarska pravoslavna crkva je preuzela odlučne korake u odnosu na našu Makedonsku pravoslavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju. Bugarski episkopi posjećuju makedonske crkve, a makedonski bugarske. Naši građani koji su vjernici, gledajući dobru saradnju, podržavaju ovo prijateljstvo - istakao je Zaev u intervjuu za bugarske medije.

Zaev je rekao da je Sporazum o prijateljstvu i dobrosusjedstvu, koji su Skoplje i Sofija potpisali 1. avgusta 2017. godine, donio pozitivne rezultate za obje zemlje i stavio tačku na sistem koji je “trovao odnose između dva susjeda”. Sporazum sa Bugarskom, prema njegovim riječima, stavio je kraj sistemu koji je bio uspostavljen nakon 1945.

- Istorijski fakti u vezi sa našom zajedničkom istorijom su jasni i od toga nema bježanja. Zajednička komisija o istorijskim pitanjima Sjeverne Makedonije i Bugarske treba da završi posao zato što ima moju, kao i podršku premijera Bugarske Bojka Borisova. Zajedno sa njim ohrabrujem istoričare da završe posao - naglasio je Zaev.

Kaže da je već postignuta saglasnost u vezi sa istorijskim likovima poput svete braće Ćirila i Metodija, svetog Nauma, svetog Klimenta, cara Samuila...

- Potpisali smo sporazum, gradimo prijateljstvo, saradnju i dobrosusjedstvo - napomenuo je Zaev.

Govoreći o regionalnim pitanjima Zaev je rekao da Balkan nije “bure baruta”, već evropski region.

- Balkan je postao evropski. Svako mora da pronađe pozitivno rješenje kad je riječ o problemima. Dali smo primjer sa sporazumima sa Bugarskom i Grčkom. Vjerujem da će se i druge zemlje kretati u tom smjeru - dodao je Zaev.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Makedonija u tom kontekstu podržava rješenja koja će graditi prijateljstva i trajan mir, čime će biti obezbijeđena veća regionalna saradnja i integracija regiona u EU.

- Ovo je rješenje koje će obezbijediti sigurnost i za Albance i za Srbe, kao i za sve druge narode koji žive na Balkanu - zaključio je Zaev.

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je da se na Zapadu Srpska pravoslavna crkva (SPC) percipira kao najozbiljniji protivnik i da se po svaku cijenu želi razbiti sklad srpske države i crkve, ali im do sada to nije uspjelo.

- Nije im uspelo zbog saglasja srpske države i crkve o ključnim pitanjima. Ima, naravno, disharmoničnih tonova i iz crkve i iz države. Međutim, čini mi se da to nema mnogo veze sa njihovim planovima - rekao je Raković. On je istakao da su kada je riječ o ključnim temama srpska država i crkva uglavnom ostale pri zaštiti nacionalnih interesa.

Nepriznata MPC zatražila je prije nekoliko godina od Patrijaršije u Sofiji da joj Bugarska pravoslavna crkva prizna autokefalnost, u vezi s kojom se sa SPC spori još od 1967. godine.

Pritisak Grčke

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da će integraciju Sjeverne Makedonije u EU vlada koristiti da bi ublažila negativne posljedice sporazuma iz Prespe.

- Izjavio sam već da je Prespanski sporazum loš i štetan. Ali, isto tako sam rekao da kad sporazum jednom bude ratifikovan, ne može se mijenjati jednostrano. Neophodno je da se borimo da ublažimo negativne posljedice, tako što ćemo vršiti pritisak na Sjevernu Makedoniju tokom procesa evropskih integracija - poručio je Micotakis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana